Slučaj „Brezovica“, tužilac: Vlasnici koji nisu bili umješani u krivična dijela mogu da tuže Šterpce za odštetu

Veliki broj bespravne gradnje na Brezovici natijerao je tužioca u slučaju „Brezovica“ Rasima Maljokua da se obrati inspektoratu Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, inspektoratu Opštine Štrpce, Katastarskoj agenciji. i Agencije za planiranje u okviru Agencije za zaštitu životne sredine kako bi se tačno utvrdilo koji su objekti izgrađeni u III a koji u zoni II.

Iz ove inspekcije kažu da je u Drugoj zoni, na području gdije nije dozvoljena gradnja, izgrađeno 75 objekata.

„Sve su kategorije Vila, zaplenili smo ih u akciji koja je speovedena od 11. do 12. oktobra 2021. godine“, rekao je Maloku.

On je rekao da će građani koji su kupili Vile na ovom području, ne znajući okolnosti, imati pravo da tuže opštinu za naknadu štete u slučaju da nisu umješani u krivična dijela.Tužilac Rasim Maljoku

Tužilac Maljoku je naglasio da je inspektorat Ministarstva životne sredine 2016. godine naložio opštinskom inspektoratu da ukine građevinske dozvole za neke Vile koje su počele da se grade na ovom području, ali su i pored toga nastavile da se grade.

„Ali ono što se desilo, zbog koruptivnih radnji zvaničnika i investitora, ti objekti se i dalje grade, i danas su zaplenjeni, u ovim slučajevima imamo dva elementa; kriminalni element i imovinski element“, rekao je Maljoku.

Dalje je rekao da na portalima piše da postoje tendencije ka investitorima, bilo domaćim ili stranim, ali prema njegovim riječima, ova istraga nije politička, već krivična, dodajući da je bilo investitora koji su povučeni zbog zloupotrebe. .

Reklama

„Investitor iz Albanije, koji se zove „Lajthiza“, koji je pokušao da zbog koruptivnih radnji gradi na ovim prostorima, tako da mu je bivši gradonačelnik Opštine tražio 200 hiljada evra, odustao je od investicije i da će  njegov projekat  investirati u fabriku vode i zaposliti najmanje 50 radnika iz srpske zajednice“, naglasio je Maljoku u intervjuu za „betimiperdirtesi“.