Snabdevanje učenika knjigama može potrajati do novembra

1. septembar počeće s nevoljama prema Ujedinjenom sindikatu obrazovanja. I za ovo su okrivili ministrku obrazovanja, Arberie Nagavci, za loše upravljanje situacijom sa snabdevanjem škola knjigama. Na sjednici Predsjedništva SBAŠK, na kojoj se razgovaralo o pripremama za početak školske godine, ocijenjeno je da iznos od 80 evra koji je Ministarstvo izdvojilo po učeniku za kupovinu udžbenika nije dovoljan.

Dan kada preduniverzitetske obrazovne ustanove otvore svoja vrata studentima biće izazovan za nastavnike, smatraju u Ujedinjenom obrazovnom sindikatu.

Na sjednici Predsjedništva SBAŠK, na kojoj se razgovaralo o pripremama za novu školsku godinu, šef sindikata prosvjetnih radnika Rrahman Jašaraj rekao je da će se prosvjetni kadar suočiti sa poteškoćama u izradi nastavnog plana i programa, zbog kašnjenja koje biće uzrokovano dok svi učenici ne budu snabdeveni udžbenicima.

I za ovo je okrivio ministra Arberija Nagavcija za loše upravljanje situacijom.

„Prošlo je vreme kada im država kaže da smo uspijeli da se dobro pripremimo, za centralni nivo mislim, da smo im obezbijedili olovke i gumice, a mi čekamo da knjige stignu kada neko dođe na red. Tako da u 21. vjeku trka za znanjem 21. vjeka mora da se radi sa laptopima i projektorima“, naglasio je Jašaraj.

Sindikalci kažu da bi moglo potrajati do novembra da se svi učenici snabdeju udžbenicima.

A, problem će predstavljati i odluka Ministarstva prosvjete da roditelje subvencioniše za kupovinu udžbenika, jer, prema sindikalcima, nedostaje provjera prijava.

„Onda neće imati priliku ni da provjere kome će dati sredstva za knjige, jer to mogu i neki roditelji koji žive u Njemačkoj, a prijavljeni su na Kosovu. Mislim da je greška i nemar ministarstva što se nisu na vreme pripremili“, naglasio je Imer Imeri iz SBAŠ-a.

Ministarstvo je izdvojilo 50 evra za kupovinu knjiga i 30 evra za školski pribor od prvog do petog razreda. Prema proračunima SBASHK-a, ovaj iznos nije dovoljan.

„Imam ovde brojke i za treći razred. Knjige iz Dukađinija koštaju oko 60,72, a iz Albasija oko 11. Ali čak i kada se nikako ne kombinuju sa 50 evra koliko je obezbijeđeno za knjige i 30 evra za troškove, one se ne mogu pokriti”, izjavio je predstavnik SBAŠK u Mitrovici.

Jašaraj je optužio Nagavca da nije zainteresovan za sastanak sa sindikalcima. Ministarka Nagavci je, kako je rekao, poslednji put video u junu, prilikom posjete potpredsednika Saveza prosvetnih radnika SAD.

Ministarstvo je na skupu kritikovano i što nije obezbijedilo obuku za stručno usavršavanje nastavnika, prenosi KOHA.