Sniježna oluja paralisala Švedsku, vozači su zaglavljuju u automobilima

Vozači na jugu Švedske ostali su zaglavljeni u svojim automobilima tokom noći nakon što su sniježne padavine učinile puteve neprohodnim.

Vojska je dijelile hranu i vodu za 1.000 vozila zaglavljenih u snijegu na autoputu E22 skoro 24 sata. Spasilačke ekipe su mnoge evakuisale i rekli da se kasnije vrate svojim automobilima.

Ekstremno vrijeme pogodilo je dijelove Švedske, Finske i Norveške, a snežne oluje u Danskoj ostavile su vozače na autoputu u blizini Arhusa od srijede.

Meteorološka stanica Kvikjok-Arrenjarka na sjeveru Švedske zabijeležila je u utorak uveče najhladniju noć u poslijednjih 25 godina, sa temperaturom padom na -43,6 stepeni Celzijusa.

Spasioci su rekli da su svi ljudi koji putuju automobilima evakuisani i da će samo vozači kamiona ostati u svojim vozilima do četvrtka ujutro.

“To je totalni haos”, rekla je portparolka policije Evelina Olson.

Spasilački timovi počeli su da čiste automobile sa zavejanog E22, ali se očekuje da će mnogi kamioni ostati na putu do petka

Malin Johanson, 56, iz Ahusa, rekla je da su ona i njen partner držali automobil upaljen u redovnim intervalima kako bi ga zagrejali.

Vojska je poslata da zaglavljenim ljudima podijeli hranu i vodu.