Šolc: Evropski predlog – istorijska prilika za sporazum

Pred Beogradom i Prištinom je istorijska prilika u interesu stabilnosti za ceo region – ovako njemački kancelar, Olaf Šolc, vidi Evropski prijedlog, odnosno ono što bi se zaključivanjem sporazuma postiglo.

U toku je Minhenska konferencija o bezbijednost na kojoj od prvog dana – tj. od juče, učestvuje i srpski predsjednik, Aleksandar Vučić, a od danas i kosovski premijer.

Predsjednik Srbije se na marginama ovog događaja koji je okupio lidere iz celog svjeta sastao sa francuskim predsjednikom, Emanuelom Makronom i njemačkim kancelarom, Olafom Šolcom, ali i visokim predstavnikom EU, Džozepom Boreljom i drugim zvaničnicima.

Ključna tema u gotovo svim razgovorima bili su dijalog sa Prištinom i francusko-njemački, odnosno, evropski predlog.

O ovom dokumentu sa čijom su sadržinom, osim pojedinih evropskih lidera, upoznati samo najviši predstavnici Beograda i Prištine, na konferenciji u Minhenu govorio je Olaf Šolc.

On je kazao da je na Evropskoj uniji da radi više kako bi razrešila konflikte u svom susjedstvu.

„To je i svrha evropskog prijedloga, koji smo pokrenuli predsjednik Francuske Emanuel Makron i ja, za sporazum između Srbije i Kosova“, rekao je njemački kancelar.

On je ujedno izrazio nadu da će sporazum biti zaključen.

„Nadam se da će Beograd i Priština da iskoriste ovu istorijsku priliku u interesu stabilnosti na Zapadnom Balkanu i u cijeloj Evropi“, rekao je Šolc.