Španija jedina u EU neće sprovoditi bezvizni režim sa Kosovom

Španija je jedina zemlja Šengenskog prostora u koju građani Kosova neće moći da putuju ni posle odluke o liberalizaciji viznog režima sa EU, jer ta zemlja, jedna od pet članica EU koje ne priznaju Kosovo, ne priznaje ni kosovske pasoše.

„Sve zemlje Šengena, osim jedne, Španije, priznaju putne isprave Kosova. Građani Kosova će moći slobodno da putuju u sve zemlje Šengena, osim jedne“, rekao je na konferenciji za novinare portparol Evropske komisije Kristijan Vigand, dodajući da je „priznavanje putnih isprava u nadliježnosti zemalja članica“.

Kako je prenela španska agencija Efe, Vigand je precizirao da su sve zemlje članice EU, uključujući Španiju, glasale za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova, ali je Španija jedina koja ne priznaje kosovske putne dokumente.

Evropski parlament odobrio je 18. aprila liberalizaciju viznog režima sa Kosovom, najkasnije od 1. januara 2024.

Nova pravila će vlasnicima kosovskih pasoša omogućiti da ulaze u EU bez vize na period od 90 dana u bilo kojem periodu od 180 dana, čime će ceo region Zapadnog Balkana biti pod istim viznim režimom u odnosu na EU.

Španija je jedna od pet zemalja članica EU koje ne priznaju Kosovo, ali ostale četiri, Slovačka, Rumunija, Kipar i Grčka, za razliku od nje, priznaju kosovske dokumente.