Šta novi Zakon o saobraćaju na putevima predviđa za vozače električnih skutera?

Novi zakon o pravilima saobraćaja na putevima, koji bi trebalo da stupi na snagu početkom aprila, predvideo je oko tri zakonske odredbe koje preciziraju kako se u saobraćaju ponaša električnim skuterima.

Očekuje se da će ovaj zakon stupiti na snagu slijedećeg mjeseca (aprila 2024.) nakon što je izglasan u Skupštini Kosova i dekretom predsjednice Vjose Osmani 11.03.2024.

Po novom zakonu, vozači električnih skutera moraju da se kreću biciklističkom trakom ili zajedničkom stazom za bicikliste i pješake.

Brzina kojom je dozvoljeno da radi električni skuter biće 25 km/h, a ko ne bude poštovao ovo ograničenje biće kažnjen sa 150 evra, a skuter će biti zaplijenjen na 3 mjeseca.

Po novom zakonu, svako ko se vozi električnim skuterom na području za koji nije utvrđeno njegovo kretanje biće kažnjen novčanom kaznom od 150 evra i oduzimanjem 3 mjeseca.

Tako će lice koje vozi skuter trotoarom i drugim prostorima predviđenim za pješake/trgove biti kažnjeno sa 150 evra i 3 mjeseca oduzimanja vozila.

Djeci mlađoj od 16 godina neće biti dozvoljeno da se voze skuterom na javnim putevima. Ukoliko se tako nešto desi, roditelj ili staratelj djeteta biće kažnjen sa 100 evra. Zakupodavac će biti kažnjen novčanom kaznom od 500 evra.

Po novom Zakonu, dvije ili više osoba neće moći da uđu u skutere, jer će u suprotnom biti kažnjene novčanom kaznom od 100 evra, a vozilo će biti oduzeto na 3 mjeseca.

Zakon je predvideo da ako vozač električnog skutera manevriše sa jednim točkom, a vozi bez dve ruke, biće kažnjen novčanom kaznom od 40 evra.

Novim zakonom, čija se primjena očekuje od aprila, stavljen je van snage Zakon o pravilima saobraćaja na putevima, koji je na snazi od avgusta 2016. godine.