Šta se desilo juče na sastanku Kurtija sa Lajčakom?

Jučerašnji sastanak emisara Evropske unije Miroslava Lajčaka i premijera Aljbina Kurtija trajao je oko tri sata.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije rekao je da je ovaj sastanak bio dug, otvoren i veoma važan. On je dodao da postoji razumjevanje potrebe da se ide napred u tri tačke koje su iznete, za eskalaciju situacije, vanredne izbore i povratak u normalizaciju. Takođe, dodao je da postoje spremne sankcije i za Srbiju, ali da će one biti sprovedene ako zemlje članice odluče.

Lajčak je nakon sastanka izjavio da će se nastaviti sa razgovorom, u cilju deeskalacije situacije.

„Imao sam važne sastanke sa predsjednikom Osmanijem i gospodinom Kurtijem. Dug, iskren, otvoren sastanak rekao bih veoma važan i sada moram da biram riječi, ali ono što želim da kažem jeste da postoji razumjevanje potrebe da se ide napred u vezi sa tri tačke koje su iznete, a to su deeskalacija, prevremeni izbori i povratak u normalu. Moraćemo da nastavimo razgovore o konkretnim koracima koji će nas tamo odvjesti“, izjavio je on.

Lajčak je dodao da je svoje predloge izneo i premijer Aljbin Kurti.

„On je izneo svoje stavove, ja sam izneo svoje ideje, svoj prijedlog, zato je sastanak bio dug, ali je bio veoma važan. To će pomoći da bolje razumemo stavove jedni drugih i slažemo se da će se proces nastaviti“, dodao je on.

Evropska unija nije srećna, kako je rekao Lajčak, zbog uvođenja sankcija Kosovu.

„Ovo nije na meni da komentarišem, to nije deo moje odgovornosti. Jasno je da EU nije srećna što je u poziciji da uvede određene mjere i svrha ove misije je da se dođe do faze u kojoj će mere biti zaustavljene i mi ćemo se vratiti na prethodni odnos“, naveo je Lajčak.

Posle sastanka sa Kurtijem, emisar EU za dijalog rekao je da su sankcije spremne i za Srbiju.

„EU je jasno stavila do znanja da ima spremne sankcije. Isto tako i za Srbiju i biće primjenjeno ako zemlje članice odluče da se ne ponaša u skladu sa zahtijevima EU. Ovo je odluka država članica. Sutra ću biti u Beogradu. Moja želja je da nema mjera za Kosovo i Srbiju. Moja želja je da nema mjera, već da imamo obije strane na sastanku u Briselu kako će sprovesti februarske sporazume“, zaključio je Lajčak.

Premijer Kosova Aljbin Kurti istakao je emisaru Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslavu Lajčaku da su kaznene mere EU protiv Kosova nepravedne i čine dijalog asimetričnim, na sastanku koji su imali u utorak. u Prištini.

Kurti je, kako se navodi u saopštenju premijera, izrazio posvećenost i posvećenost proširenju i normalizaciji situacije na sjeveru.

„On je naglasio da Vlada Kosova ne doprinosi eskalaciji i da Policija Kosova samo sprovodi zakon i brine o javnoj bezbednosti. Takođe, Kurti je potvrdio da kosovska policija stacionirana u zgradama opština nije preduzimala akcije u blizini tih zgrada“, navodi se u saopštenju.

Kada je reč o daljem putu, Kurti je, kako se navodi u saopštenju, naveo da član 72. Zakona o lokalnoj samoupravi jasno pokazuje put za vanredne izbore u opštinama i da Vlada u potpunosti podržava zakonske procedure.

U međuvremenu, što se tiče normalizacije odnosa sa Srbijom, garancija je puna i bezuslovna primena Osnovnog sporazuma, koji donosi dobrosusedske i evropske odnose za dve države“, nastavlja se u saopštenju.

EU je prošle nedelje potvrdila sankcije Kosovu zbog nepreduzimanja koraka za širenje na sjever.

Iako se termin sankcije ne koristi u EU, mjere su sankcije u punom smislu te riječi, jer obustavljaju sastanke zajedničkih komisija, suspenduju IPA programe i takođe obustavljaju korake za razmatranje projekata koje je Kosovo podnelo za finansiranje iz Okvira investicija na Zapadnom Balkanu.