State Departament poziva stranke da smanje tenzije na sjeveru Kosova

Američki Stejt department saopštio je da nastavlja da poziva Kosovo i Srbiju da preduzmu hitne mjere za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova, prenosi Kosova.info

“Sjedinjene Države i Evropska unija jasno su dale naša očekivanja objema stranama. Ove rasprave se nastavljaju”, rekao je portparol stejt departmenta za RSE na pitanje kako Vašington komentariše plan u pet tačaka premijera Kosova Aljbina Kurtija za smanjenje tenzija na sjeveru.

Prva tačka plana koji je Kurti predstavio u utorak je vladavina prava, koja prema kosovskom premijeru znači identifikaciju, krivično gonjenje i pravično suđenje svim članovima “kriminalnih grupa koje su napale policiju, NATO trupe i novinare ” na sjeveru Kosova.

Kosovska policija je 13. juna izvela akciju u Sjevernoj Mitrovici, gdje je uhapšen Milun Milenković-Lune. Uhapšeno lice je Milun Millenković-Lune, koga je ministar unutrašnjih poslova Dželal Svečlja opisao kao „jednog od vođa kriminalne formacije ‘Civilna odbrana’ i vođa kriminalnih grupa koje godinama terorišu naše građane”. On je, kako kaže Svečlja, bio jedan od organizatora napada na članice NATO-a u Zvečanu 29. maja.

“Oni koji su odgovorni za nasilne napade moraju biti pozvani na odgovornost, nakon odgovarajućeg pravnog procesa i uz punu transparentnost”, rekao je glasnogovornik Stejt Departamenta

SAD i EU su Kurtiju postavile tri zahtjeva: smirivanje situacije na sjeveru, održavanje novih izbora u četiri opštine na sjeveru i povratak dijalogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Tenzije na sjeveru Kosova počele su 26. maja, kada je kosovska policija pomogla novim predsjednicima opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić da se, uprkos otporu lokalnog stanovništva, smjeste u opštinskim objektima.

Ovi gradonačelnici su izabrani 23. aprila, glasanjem koje su lokalne srpske stranke i stanovništvo bojkotovali.

Tenzije su kulminirale 29. maja, kada su se lokalni Srbi sukobili sa vojnicima iz misije NATO-a na Kosovu, KFOR-a. U sukobima je povrijeđeno na desetine ljudi s obje strane.