Stejt department:”Nadamo se dogovoru oko tablica u Briselu”

Američki Stejt Department je u nedelju, 20. novembra saopštio da se Sjedinjene Američke Države (SAD) nadaju da će “Srbija i Kosovo postići dogovor u narednim danima uz podršku specijalnog predstavnika Evropske unije (EU)”.

– Aktivno podržavamo ove napore – navodi se u pisanom odgovoru Stejt Departmenta na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o očekivanjima od sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija koji je zakazan za ponedeljak, 21. novembra.

– Sjedinjene Države su saglasne sa EU da su nedavni događaji zabrinjavajući i da su ugrozili važan napredak postignut u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija – dodaje se u pisanoj izjavi Stejt Departmenta.

Ističe se i da “sve strane moraju preduzeti korake kako bi smanjile tenzije i osigurale mir i stabilnost”.

– Akcije i retorika koji povećavaju mogućnost nasilja stavljaju u nepotrebnu opasnost nevine živote i živote pripadnika međunarodnih mirovnih snaga na terenu – naveo je Stejt Department.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer prištinskih institucija Aljbin Kurti trebalo bi da se sastanu u ponedeljak, 21. novembra u Briselu, u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Susret se odvija usred krize nastale zbog registarskih tablica koje izdaju srpski organi, a koje kosovska strana smatra nelegalnim.

(RSE)