Stiglo 300 vakcina protiv raka grlića materice

Dobre vijesti iz zdravstva, za djevojčice od 9 do 15 godina, to je zato što je Kosovo osiguralo 300 vakcina protiv raka grlića materice, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, ova vakcina spriječava do 99% raka u ovom organu.

Prvi slučajevi su već dobrovoljno vakcinisani u Nacionalnom institutu za javno zdravlje. U međuvremenu, planirano je da u oktobru iduće godine stigne još 5 hiljada vakcina.

Prvi kontingent sa 300 doza vakcine protiv raka grlića materice već je u rukama zdravstvenih ustanova i počeo je da se primjenjuje na dobrovoljne slučajeve.

Zainteresovane žene mogu primiti ovu vakcinu u Nacionalnom institutu za javno zdravlje, ali ljekari kažu da prioritet imaju one sa genetskim indikacijama da su oboljele od raka grlića materice.

Fetije Fetaj, šef odijeljenja za vakcinaciju u Nacionalnom institutu za javno zdravlje, rekla je da su za prevenciju i vakcinaciju najbolje žene od 9 do 15 godina.

Fetaj je rekla da je prije nekoliko dana počela vakcinacija sa prvih 300 doza, ali se u januaru očekuje da će Vlada Kosova obezbijediti još 5.000 doza da bi u oktobru slijedeće godine ova vakcina bila uvrštena u kalendar redovne imunizacije, za ženske osobe od 9 godina starosti.

Dok Svjetska zdravstvena organizacija na Kosovu kaže da se iz iskustva razvijenih zemalja pokazalo da su vakcinisani slučajevi zaštićeni do 99% od raka grlića materice.

„Očekuje se da će na Kosovu slijedeće godine biti oko 300 doza, u tom smislu SZO je sarađivao sa Unicefom i UNFPA na obezbijeđivanju ovih vakcina, a preporučeno je da ova vakcina bude za djevojčice od 9 do 15 godina“, rekao je Aleksander Martynenko, šef kancelarije SZO na Kosovu.

On je rekao da je u razvijenim evropskim zemljama primjena ove vakcine su već uobičajena, ali kako je rekao, očekujemo da će je u narednim godinama biti i kod nas.

“Iz njihovog iskustva ova vakcina je dokazala da su one koje su primile vakcinu protiv raka grlića materice zaštićene do 99%, dok su one koje nisu primile vakcinu pokazale veliku mogućnost da budu oboljele od raka grlića materice”, rekao je Martinenko.

Krajem januara počeće obuka medicinskog osoblja, a potom će se održati kampanje podizanja svijesti roditelja i djevojčica.