Stručnjaci za političke poslove kažu da Zajednica srpskih opština, može da pošalje zemlju na izbore

Posjetu državnog vrha Sjedinjenim Američkim Državama politički analitičari smatraju pozitivnom za Kosovo i vide je kao povećanje međunarodnog pritiska za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, prenosi Ekonomija onlajn.

Što se tiče Zajednice opština sa srpskom većinom, Arbnor Sadiku i Agron Hoti sugerišu da treba poslušati savjete međunarodne zajednice i da nijedna vlada neće imati drugog izbora osim da sprovodi ove sporazume.

Analitičar Arbnor Sadiku smatra da se Zajednica opština sa srpskom većinom ne može uspostaviti i sprovoditi u praksi, bez dozvole institucija Republike Kosovo i bez volje opština sa srpskom većinom.

On za Ekonomiju onlajn kaže da kosovske institucije treba da počnu sa izradom statuta uz preporuke Ustavnog suda.

„Svakako se vidi da se međunarodni pritisak nakon posjete premijera Kurtija Sjedinjenim Američkim Državama radi potpisivanja MCC fondova povećava jer je prošlo dosta vremena od dogovora u Briselu za stvaranje Zajednice opština. sa srpskom većinom na Kosovu i naravno to je obaveza koju je preuzela Mustafina Vlada, a ono što ova Vlada treba da uradi jeste da dozvoli nacrt statuta za osnivanje udruženja i na osnovu preporuka Ustavnog suda i ovaj nacrt treba da bude distribuiraju prvo KVINT-u, SAD i srpskoj strani, da vide svoje imputacije koje mogu biti sa njihove strane i da istovremeno ispuni zadatke koje Kosovo ima i da krivicu za nenapredovanje dijaloga prebace na srpskoj strani, a ne Vladi Kosova“, rekao je on.

Govoreći o povećanju međunarodnog pritiska, Sadiku kaže da zemlja najvjerovatnije može ići na izbore.

Sadiku kaže da premijer Kurti ima dvije opcije, stvaranje Asocijacije ili slanje zemlje na izbore.

„Ono što smo vidijeli jeste da Vlada Kurtija i njeni ministri jeste da nisu spremni da Kosovo  stvori jednostrano udruženje i da su uključene samo srpske opštine, što znači da ova Vlada nije spremna da stvara bilo kakvu Zajednicu, koja znači da na jesen ove godine Kosovo može ići na izbore pa čak i Kurtijevom odlukom, pošto će pritisak Amerike i EU za stvaranje ove Zajednica biti veliki i ova Vlada će imati samo dva načina, da stvori Zajednicu srpskih opština ili da izađemo na izbore i ostavimo priliku novoj Vladi, koaliciji VV i drugih partija da napravimo ovo udruženje, uvijek posle novih izbora“, kaže on.

Politički analitičar Agron Hoti kaže za Ekonomiju onlajn da bi Vlada, u saradnji sa međunarodnom zajednicom i lokalnim Srbima, trebalo da izradi statut Udruženja.

„Kosovo mora da vodi dijalog sa svim stranama na Kosovu, uključujući i međunarodnu zajednicu, sa lokalnim Srbima, a Vlada Kosova mora da počne sa izradom statuta Zajednice opština sa srpskom većinom i u tom pravcu ono što je traženo mora biti postignuto iz Ustava Kosova, kako se ne bi stvorila država na vrhu države na Kosovu i da ta Asocijacija izblijedi, što na duži rok ne bi imalo nikakav značaj u sjevernom dijelu Kosova“, rekao je on.

Govoreći o mogućnosti sporazuma sa obostranim priznavanjem, Hoti kaže da je povećana međunarodna potražnja za sprovođenjem potpisanih sporazuma.

„Kosovo je potpisalo niz sporazuma sa Srbijom i sada ovi sastanci imaju za cilj da se svi ti sporazumi sprovedu jer to od nas traže međunarodni partneri, nedavno i Gabrijel Eskobar, koji je rekao da svi sporazumi moraju da se primjenjuju potpisani sa Srbijom. Kosovo treba da radi sa Srbijom na postizanju sveobuhvatnog sporazuma i da svi ovi sporazumi koji su potpisani budu integrisani u ovaj konačni sporazum, kako bi u središtu bilo obostrano priznanje, jer ako bi priznavanja bilo, onda odnosi Kosova i Srbije bi postali države i pružili bi se šanse miru i evropskim integracijama u našem regionu“, rekao je Hoti.