Sukob poslanika i ministara u Skupštini, Tužilaštvo kaže da nastavlja istrage

Snimak prebijanja poslanika i ministara u četvrtak u Skupštini Kosova iznenadio je zemlju i dospeo  vijest u svjetskim medijima. Na postupak su narodni poslanici naterali i tužilaštvo jer se neki od njih sumnjiče da su počinili krivična dijela. Tužilaštvo je pokrenulo istrage za krivično delo „Napad“.

Do sada je poznato da su zamjenik premijera Besnik Bislimi, ministar finansija Hekuran Murati i poslanik Mergim Luštaku intervjuisani zbog nasilja u Parlamentu 13. jula, kada je viđen kako ulazi u zgradu Palate pravde. Međutim, Osnovno tužilaštvo u Prištini nije dalo detalje o tome da li su saslušani svi umješani u tući i ko se u kom svojstvu saslušava, kao osumnjičeni ili kao svjedok.

U Osnovnom tužilaštvu Prištine u ponedeljak je Gazeti ekspres rečeno da se istrage u ovom slučaju nastavljaju u koordinaciji sa policijom.

„Povodom vaših pitanja, u vezi sa ovim slučajem, obavještavamo vas da istražne radnje nastavlja da preduzima državni tužilac u punoj koordinaciji sa Kosovskom policijom, tako da u ovoj fazi ne možemo da iznosimo detalje. O njihovom epilogu bićete na vrijeme obavješteni“, kaže se u odgovoru tužioca Ekspresa.

Nakon intervjua poslanika PDK Mergima Luštakua, njegov branilac Faton Fetahu rekao je da je Luštaku intervjuisan kao osumnjičeni za napad, ali i kao žrtva.

On je rekao da se jasno vidi da je zamjenik premijera Bislimi prvi napao poslanika Luštakua i da je ovaj sve svoje akcije činio u samoodbrani.

Sve je počelo kada je zamjenik premijera Bislimi uklonio fotografiju koju je poslanik Musliu postavio na podijum kada je premijer Kurti govorio.

Potom je poslanik Demokratske partije Kosova Mergim Luštaku bacio vodu u pravcu Kurta i zamjenika premijera Besnika Bislimija. Ovaj je bacio flašu na njega. Zatim je Luštaku gurnuo ministre Hekurana Muratija i Albulenu Hadžiju.

Uključeni su i drugi članovi opozicije i vlasti.