Sve više falsifikovanih evro novčanica

Novčanice od 200 evra zapravo nisu baš popularne i ne koriste se često. Mnoge benzinske pumpe i mnoge maloprodajne radnje ih uopšte ne prihvataju. Još rijeđe se koriste novčanice od 500 evra. Iz tog razloga treba biti posebno oprezan kada nepoznata lica plaćaju velikim hrpa takvih novčanica.

A upravo sa novčanicama od 200 i 500 evra, falsifikovanje novca u Njemačkoj je povećano u prvoj polovini ove godine. Pričinjena šteta od 2,9 miliona evra za samo šest mjeseci premašila je vrijednost cijele prošle godine (2,7 miliona evra), saopštila je Bundesbanka.

Rekordan broj falsifikovanih evra

Prema podacima Bundesbanke, njemačka policija, trgovci i banke povukli su iz opticaja 26.690 falsifikovanih novčanica u periodu od januara do juna 2023. Poslijednji put veći broj falsifikata zabilježen je u prvoj polovini 2020. godine, kada je uhvaćeno 34.118 falsifikovanih novčanica. cirkulaciju.

Falsifikovanje dvije najvrednije novčanice značajno je poraslo u odnosu na drugu polovinu 2022. godine. Kod novčanica od 200 evra u ukupnom broju falsifikata bilježi se rast od 15 odsto – poslije devet odsto u prethodnih šest mjeseci. Dok je broj falsifikovanih novčanica od 500 evra u istom periodu skoro učetvorostručen, sa 554 na 2.178 komada. Tako je ljubičasta novčanica, koju centralne banke Evrosistema nisu štampale od početka 2019. godine, zabilježila primjetan porast falsifikata.

„Trenutno ne bih govorio ni o kakvim trendovima“, rekao je član odbora Bundesbanke Burkhard Balc u izjavi agenciji DPA. „Međutim, veoma pažljivo pratimo ove pojave.

Prema podacima Bundesbanke, novčanica od 50 evra je i dalje najviše falsifikovana novčanica, koja čini skoro 40 odsto ukupnog falsifikovanog novca u Njemačkoj. Dok su 20 odsto falsifikata u prvoj polovini godine bile novčanice od 20 evra.

Lažne novčanice za kupovinu luksuzne robe

Kvalitet novčanica od 200 i 500 evra, ističu stručnjaci Bundesbanke, nije tako dobar. Oni su slični jednostavnim novčanicama „Movie Monei“ ili „Prop copi“ koje se mogu naći na mreži kao novac za igru ili filmski rekviziti, kaže Balz. Prema navodima policije, u nekim slučajevima takvim novčanicama se plaćao nakit, zlato, luksuzni satovi i skupi automobili.

Član odbora Bundesbanke Balc ne vidi razloga za zabrinutost jer su brojke i dalje relativno niske: „Uprkos povećanju broja ovih novčanica za oko deset odsto, situacija sa falsifikovanjem se nije mnogo promjenila.

Prema njegovim riječima, u Njemačkoj i dalje postoji nizak rizik kada je riječ o prevari falsifikovanih novčanica. Gledajući statističke podatke, u prvoj polovini ove godine registrovano je samo šest falsifikovanih novčanica na 10.000 stanovnika.

Pažljivo!

Falsifikovane novčanice se neće menjati. Zbog toga Bundesbanka preporučuje provjeru novčanica i posebnu pažnju sa njima. Na primjer, dijelovi štampane slike mogu se osetiti pod prstima na prednjoj strani novčanica. Elementi holograma variraju. Takođe se preporučuje da uporedite sumnjivu novčanicu sa onom koja je definitivno originalna i uvek obratite pažnju na određene bezbijednosne karakteristike.

Savremene sigurnosne karakteristike nove serije novčanica

Oni koji su odgovorni za evro valutu već rade na novim bezbijednosnim karakteristikama kako bi kriminalcima bilo još teže da krivotvore novčanice. Član Izvršnog odbora Evropske centralne banke (ECB) Fabio Paneta rekao je u intervjuu krajem maja: „Radimo na izdavanju nove serije visokotehnoloških novčanica kako bismo spriječili falsifikovanje.

Prilikom kreiranja nove serije novčanica, ECB dozvoljava građanima Evrope da se izjasne o redizajn novčanica: Evropljani mogu da kažu do kraja avgusta ove godine. Na primjer: evropska kultura, ptice, reke ili ruke mogu se izabrati. Ipak, proći će još nekoliko godina prije nego što ove novčanice stignu u ruke građana.