Svećlja izneo nove optužbe za M.B: Od iznuda, paljenja, prebijanja Srba, do ubistva pripadnika EULEX-a

Ministar unutrašnjih poslova Dželal Svečlja izjavio je da su institucije Srbije zainteresovane da ponovo destabilizuju srpsku zajednicu na Kosovu. On je rekao da Srbija nastoji da zaštiti “zločince koji vrše i terorističke akte”, dok je pomenuo Milovana Božovića, koji je uhapšen u subotu na sjeveru.

Svečlja je u nedelju na Fejsbuku napisao da je Božović pored ranjavanja službenika kosovske policije, oštećenja kritične infrastrukture, ilegalnih prelazaka granice, paljenja vozila, učestvovao i u napadima na imovinu zvaničnika srpskih KSB-a, kao i osumnjičen za ubistvo član EULEX-a.

“Svako ljudsko biće, ne samo javni ili politički funkcioneri, bi se distancirao i osudio ove aktivnosti za koje se Božović tereti. Ali ne i čelnici institucija Srbije i Srpske liste. Zapravo, čini se da je njegovo hapšenje i suđenje uzdrmalo temelje Srpske liste i takozvane kancelarije za Kosovo. Kao što smo vidjeli juče, javno koriste prijeteći jezik. Čak pozivaju na pobunu i neposlušnost zbog hapšenja zločinca recidivista. Sinoć su, nakon ovih poziva, granatama napadnuti pripadnici naše policije u Sjevernoj Mitrovici”, napisao je ministar unutrašnjih poslova.

Institucije Kosova neće dozvoliti da se na bilo koji način ugrozi bezbijednost građana. On je rekao da bi pravosudne institucije trebale što prije djelovati protiv ovih ljudi, bez dilema i oklijevanja.

Svi i očekujemo od institucija pravosuđa da reaguju u najkraćem mogućem roku, bez dileme i oklevanja. Naša republika će biti zaštićena na svakom ćošku i nema kriminalne organizacije koja može da izazove zvaničnike naše zemlje.

Policajci su napadnuti u nedjelju na sjeveru sa šok bombom.

Kako je saopšteno iz Policije oko 2:20 ujutro, u ulici “Ivo Llola Ribar” kod Centra tehničkog nadzora vozila bačena je eksplozivna naprava prema policijskim službenicima koji su se nalazili.