Svečlja: Svakim danom sve više se uspostavlja vladavina prava u svakom dijelu Republike

Ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja, učestvovao je na sastanku ministara unutrašnjih poslova u okviru Brdo procesa, koji se održava u Portorožu, Slovenija.

Kroz saopštenje za medije, povodom napretka postignutog u oblasti borbe protiv krijumčarenja migranata, Svečlja je rekao da je povjećanjem broja policijskih aktivnosti, odnosno slučajeva otkrivanja krijumčara, moguće smanjiti broj migranata u posljednjih godina.

Dalje se navodi da je, uprkos postignutim rezultatima, Svečlja takođe razgovarao o izazovima, posebno o izazovima u četiri opštine na sjeveru, za koje je potrebna posebna pažnja, uključujući i oblast borbe protiv krijumčarenja i obnavljanja vladavine prava.

“U ovom trenutku situacija se nepovratno mijenja i svakim danom sve više se uspostavlja pravna država kao i u svakom dijelu Republike. Šesnaest (16) ilegalnih ruta koje su korišćene za razvoj krijumčarenja u četiri opštine na severu, uključujući i onu sa migrantima, ali i drugi saobraćaj, a koje su doprinele bogaćenju vođa kriminalnih grupa, potpuno su zatvorene ili su pod kontrolom kontrola pune bezbednosnih institucija” – naglasio je ministar Svečlja.

Na kraju svog govora, ministar Svečlja se obavezao na regionalnu saradnju, kao i na različite evropske i međunarodne mehanizme u rješavanju svih pitanja i izazova vezanih za neregularnu migraciju, ističući da sve vlade treba da, pored borbe protiv migracija, analiziraju i rješavaju probleme glavni uzroci koji navode ljude na migraciju.