Svečlja zadovoljan: Danas se zatvara konkurs za policijske službenike na sjeveru

Danas se očekuje zatvaranje konkursa za prijem novih policajaca iz redova zajednica koji će biti angažovani u četiri opštine na sjeveru zemlje. Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja rekao je za Radio Kosovo da je zadovoljan prijavama. U međuvremenu, stručnjaci za bezbjednost kažu da bi konkurs mogao da propadne zbog malog broja prijava, što je rezultat pritiska Srbije, prenosi Kosova.info

Konkurs otvoren početkom januara za prijem novih policajaca iz redova zajednica, koji će biti angažovani u četiri opštine na sjeveru zemlje, nakon ostavki bivših srpskih policajaca, trebalo bi da se zatvori danas. Ne otkrivajući broj prijavljenih, ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja je za Radio Kosovo rekao da je zadovoljan prijavama.

“Mogu slobodno reći da sam zadovoljan odgovorom koji smo dobili. Ovaj konkurs će biti otvoren do popune svih pozicija. Za sada sam veoma zadovoljan odgovorom koji smo dobili u pogledu prijava“, rekao je Svečlja.

S obzirom na razvoj događaja na sjeveru, broj kandidata može biti mali, procjenjuju stručnjaci za sigurnost. Jedan od njih, Fadij Kajtazi, kaže da bi ovaj konkurs mogao propasti zbog velikog pritiska institucija Srbije na pripadnike srpske zajednice na Kosovu.

„Šanse da se pripadnici srpske nacionalnosti prijave na ovom konkursu za kosovske policajce su izuzetno male. “Ne zato što građani sjevernog dijela ne žele, već zato što postoji strah, kao što su, na primjer, oni građani Srbije koji su registrovali automobile sa RKS registarskim tablicama, da su im automobili izgorjeli ili su doživljavali razne pritiske”, rekao je.

Govoreći o pritiscima iz Srbije, na domaće Srbe, stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibiši izražava skepsu u pogledu uspješnog završetka konkursa za mlade policajce.

“I dalje mislim da bi to možda bilo bolje političko rješenje, mogućnost povratka policijskih službenika, osim onih koji nisu uključeni u izvršenje krivičnih djela, kao i nekih nadređenih koji su inicijatori kontinuirane saradnje. sa režimom u Srbiji. Dakle, mislim da bi političkim rješenjem povratak bio moguć”, rekao je Ibiši .

Konkurs, koji je prvobitno trebalo da bude zatvoren 27. januara, trebalo bi da bude zatvoren danas. Policija nije navela broj prijavljenih. „Kao što ste obavješteni, konkurs je otvoren, a o daljem postupku bićete blagovremeno obavješteni“, rekli su iz policije na pitanje Radija Kosova o broju prijavljenih, kao i da li se rok za prijavu može ponovo produžiti, u u slučaju da je broj aplikacija mali.