Švicarski analitičar uz kritike SAD i EU kaže da favorizuju Srbiju u dijalogu

Američki analitičar i profesor Univerziteta Džon Hopkins Danijel Server reagovao je posle konferencije koju je u sredu održao američki emisar za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, nakon sastanka na visokom nivou Kurti-Vučić.

Server je, komentarišući Eskobarove odgovore, rekao da je ono što Srbija želi neposredna obaveza za Kosovo, dok Kosovo mora da čeka na svoje želje.

Ono što Srbija želi je neposredna obaveza za Kosovo, ali samo Kosovo mora da sačeka šta hoće“, napisao je Server.

Još jedan švicarski analitičar, Tobi Vogel, koji je deo Savjeta za politiku demokratizacije, pridružio se ovoj kritici na račun SAD.

Vogel je rekao da se takve kritike odnose i na Evropsku uniju.

Kogja mnogo, a to važi i za EU“, napisao je Vogel.

Od Kosova se traži da osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom. Ovo se čak smatra i polaznom tačkom za implementaciju Osnovnog sporazuma postignutog u Ohridu. Srbija je, pak, izjavila da bez osnivanja ZSO  ne može biti dogovora.

Prijedlog statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, predstavljen 2. maja u Briselu, ima 67 članova i podeljen je u devet poglavlja, kao što su: opšte odredbe, pitanja zajednica, organizaciona struktura, članstvo u Zajednici i odnosi među opštinama. članovi, imovina i prihodi, oblici neposrednog odlučivanja, promjene statuta ZSO, raspuštanje ZSO i prijelazne i završne odredbe.

Ovaj nacrt statuta, koji je izradio Upravljački tim – koji čine četiri pripadnika srpske zajednice – predstavljen je na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, uz posredovanje zvaničnika EU. .

Kurti je odbacio dokument, rekavši da nije u skladu sa ustavnošću Kosova.

Vučić je rekao da je “veoma zabrinut”, jer je jasno da “Priština ne želi da ispuni svoju obavezu od prije deset godina” za formiranje ZSO.

U suprotnom, Udruženje mora imati svoj budžet, gde će se evidentirati svi prihodi i beneficije.

Nacrt statuta predviđa da Udruženje ostvaruje prihode po osnovu učešća opština članica, od usluga koje pruža Udruženje, poreza i naknada, kao i od sredstava koja se izdvajaju iz budžeta Srbije.

Nacrtom je predviđeno da prirodnim resursima koji se nalaze na teritoriji opština članica Udruženja upravlja Udruženje, kao i imovinom od interesa, kao što su: poljoprivredno zemljište, šume i podzemne vode.