Svjet se oprašta od kraljice Elizabete Druge, Čarls III zvanično kralj

Dan nakon smrti kraljice Elizabete Druge (96), Ujedinjeno Kraljevstvo je u žalosti, zastave širom zemlje su spuštene na pola koplja, građani se opraštaju od voljene kraljice, a njen sin, novi britanski kralj Čarls Treći (73) obratiće se naciji danas prvi put u tom svojstvu, prenosi RTV.

On je sada postao lider ne samo u Ujedinjenom Kraljevstvu, već i u 14 drugih država Komonvelta, uključujući Australiju i Kanadu. Postao je šef britanskih oružanih snaga, a biće i na čelu drugih službi.

Svjetski lideri takođe se opraštaju od monarha koji je 70 godina bio na britanskom tronu, a mnoge znamenitosti širom svjeta, poput Ajfelovog tornja, u kraljičinu čast, noćas su bile u mraku.

Hiljade Britanaca okupilo se noćas pred Bakingemskom palatom u centru Londona, ostavljajući cvjeće i poruke na ogradi zvanične rezidencije, a građani su se okupili i ispred Vindzora.

Crkve u Engleskoj danas će zvoniti u kako bi obiljžile smrt kraljice.

Slično je bilo i ispred kraljičinog doma u zamku u Vindzoru. Portreti Elizabete Druge postavljeni su na bilbordima u centralnom dijelu Londona i gradskoj finansijskoj četvrti, kao i preko Atlantika na Tajms skveru u Njujorku.

Ispred britanskog generalnog konzulata u Njujorku položeno je cvjeće.

U Vašingtonu je američka zastava spuštena na pola koplja, a počast preminuloj britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj odali su i građani Berlina, gde je položeno cvjeće ispred Britanske ambasade, dok je u Veneciji britanska nacionalna himna “Bože čuvaj kraljicu”, svirana ispred Festivalskih zgrada.

Papa Franja je saopštio da je duboko ožalošćen zbog smrti kraljice Elizabete Druge i uputio izraze saučešća njenoj porodici i nasledniku, kralju Čarlsu.

“Pridružujem se svima koji žale zbog njenog odlaska i molim se za večni mir pokojne Kraljice. Priključujem se i svima koji odaju počast njenom životu ispunjenom neumornim služenjem dobrobiti nacije i Komonvelta”, napisao je papa u telegramu upućenom kralju Čarlsu, prenosi Rojters.

Saučešće su uputili španski kralj Felipe, holandski kralj Vilem-Aleksander, Bijela kuća, premijer Kanade Džastin Trido, predsjednik Francuske Makron…

Predsjednik SAD Džozef Bajden i prva dama Džil Bajden naveli su u saopštenju da je u svjetu stalnih promena, britanska kraljica Elizabeta Druga bila stalno prisustna i izvor utjehe i ponosa za generacije Britanaca, uključujući mnoge koji nikada nisu imali saznanje o svojoj zemlji bez nje.

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp nazvao je pokojnu kraljicu Elizabetu velikom ženom, koja nikada nije griješila.

“Ko bi mogao biti veći od nje? I ona je to radila tako dugo, tako dobro i nikada nije pogriješila”, rekao je Tramp za GB Njuz.

“Sa velikom tugom sam saznala za smrt njenog veličanstva kraljice Elizabete Druge. Ona je bila šef države sa najdužim stažom na svjetu i jedna od najuglednijih ličnosti širom svjeta. Izražavam saučešće kraljevskoj porodici i Britancima”, poručila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Njemački kancelar Olaf Šolc poručio je da je kraljica Elizabeta Druga bila uzor i inspiracija milionima, takođe i u Njemačkoj.

“Njena posvjećenost njemačko-britanskom pomirenju nakon užasa Drugog svjetskog rata ostaće nezaboravljena. Nedostajaće nam, kao i njen divni smisao za humor”, naveo je Šolc.

Kanadski premijer kazao je da je vijest o smrti kraljice donela veliku tugu.

Ona je bila stalno prisutna u našim životima i ostaće zauvek važan deo istorije naše zemlje, naveo je Trido.

“Njeno Veličanstvo je više od 70 godina oličavalo kontinuitet i jedinstvo britanske nacije. Sjećam je se kao prijatelja Francuske, ljubazne i srdačne kraljice koja je ostavila trajan trag i utisak na svoju zemlju i vek u kojem je živjela, naveo je Makron.

Saučešće je uputio i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

“Naše su misli s kraljevskom porodicom i svima onima koji žale za kraljicom Elizabetom Drugom u Ujedinjenom Kraljevstvu i širom svjeta. Jednom prozvana Elizabeta Postojana, svojom službom i predanošću uvjek nam je pokazivala važnost trajnih vrijdnosti u modernom svjetu”, kazao je Šarl Mišel.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski takođe se oglasio.

“S dubokom tugom smo saznali za smrt njenog veličanstva Kraljice Elizabete Druga. U ime naroda, izražavamo iskreno saucešce kraljevskoj porodici, cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu i Komonveltu zbog ovog nepopravljivog gubitka. Naše misli i molitve su s vama”, naveo je on.

Bivši britanski premijer Toni Bler izjavio je da je Britanija izgubila ne samo monarha, već i matrijarha nacije.

“Izgubili smo ne samo našeg monarha, već i matrijarha naše nacije, figuru koja je više od bilo koje druge okupila našu zemlju, držala nas u kontaktu s našom boljom prirodom, personifikovala sve ono zbog čega smo ponosni što smo Britanci”, rekao je Bler.

Bivši britanski premijer Boris Džonson izjavio je da je zemlja osetila dubok i lični osjećaj gubitka zbog smrti britanske kraljice Elizabete II.

“Izgledala je tako vanvremena i tako divna da se bojim da smo povjerovali, poput dijece, da će ona zauvjek trajati”, naveo je DŽonson, preneo je Rojters.

Kao najdugovječniji i šef države koji je najduže vladao Velikom Britanijom, kraljica Elizabeta Druga bila je cijenjena zbog svoje milosti, dostojanstva i posvjećenosti širom svjeta, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Ona je bila ohrabrujuće prisustvo tokom decenija velikih promjena, uključujući dekolonizaciju Afrike i Azije i evolucije Komonvelta, naveo je Gutereš, preneo je Rojters.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uputio je saučešće Britaniji povodom smrti kraljice, koja je preminula u 96. godini, javile su ruske novinske agencije.

U poruci Čarlsu Trećem, novom britanskom kralju, Putin je rekao da kraljica sa pravom uživa ljubav i poštovanje svojih podanika, kao i autoritet na svjetskoj sceni, preneo je Rojters.

“Želim vam hrabrost i snagu pred ovim teškim, nenadoknadivim gubitkom. Mogu li da vas zamolim da prenesete iskreno saučešće i podršku članovima kraljevske porodice i cijelom narodu Velike Britanije”, istakao je predsjednik Rusije.

Na sajtu kraljevske porodice Čarls III zvanično kralj

Zvanična internet stranica britanske kraljevske porodice je izmjenjena nakon smrti kraljice Elizabete, a kralj Čarls Treći sada je naveden kao Njegovo Veličanstvo Кralj.

Takođe je otvorena i elektronska knjiga žalosti u kojoj se svi mogu upisati i ostaviti svoje poruke, prenosi BBC.

Na zvaničnom sajtu se navodi da će izbor ovih poruka biti prosleđen kraljevskoj porodici.

Sajt koji saopštava najnovije informacije o kraljevskoj porodici u Velikoj Britaniji, takođe sada zvanično navodi Кamilu, vojvotkinju od Кornvala, kao kraljicu suprugu, prenosi BBC.

Britanska kraljica Elizabeta Druga preminula je juče u 97. godini, nakon što je bila pod medicinskim nadzorom u njenom zamku Balmoral u Škotskoj. Njen sin Čarls Treći postao je novi kralj.

Promjene u Britaniji posle smrti kraljice – od himne do novca

Od novog lica na novčanicama i poštanskim markama do teksta himne, Britanija će doživjeti neke promjene nakon smrti kraljice Elizabete Druge i stupanja na presto njenog sina Čarlsa Trećeg.

Tako će se reči britanske himne, koja datiraju iz 18. vijeka, promjeniti pa će sada umjesto “Bože čuvaj kraljicu” glasiti u “Bože čuvaj kralja”.

Na novim kovanicama i novčanicama sada će se naći glava kralja, a stare sa likom kraljice biće u opticaju dok se ne zamjene, prenosi Rojters.

Promjeniće se i poštanske marke tako da na njima bude portret novog kralja.

Promjene će doživeti i monogram koji koristi monarh, a trenutno se sastoji od pečata na kojem piše “EIIR” ispod krune svjetog Edvarda.

Prema tradiciji, i monogram i kraljevski grb mijenjaju se s novim kraljem.

Umjesto Кraljičinog savjeta, on će se sada zvati Кraljev, a shodno pravilima, promijeniće se i titule pripadnika kraljevske porodice.