Tahiri: Kurti dramatizuje pitanje registarskih tablica kako bi javnosti pripremio za kompromis

Bivša glavni pregovarač za dijalog Beograd – Priština  sa kosovske strane, Edita Tahiri, optužila je premijera Aljbina Kurtija da „dramatizuje pitanje registarskih tablica“, a razlog tome je, kako je navela, kako bi pripremio javnost na kompromise.

Reakcija Tahiri dolazi nakon neuspijelih razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Aljbina Kurtija u ponedeljak u Briselu.

„Prvu dramu je već stvorio prihvatajući nedostatak uzajamnog priznanja u francusko-nemačkom planu“, poručila je Tahiri u kratkoj objavi na Fejsbuku.

Niz reakcija kako kosovskih, tako i evropskih zvaničnika uslijedila je nakon što su premijer Aljbin Kurti i srpski predsjednik Aleksandar Vučić, osmočasovne razgovore u ponedeljak u Briselu o pitanju tablica završili bez ikakvog dogovora.

Njihov neuspijeli sastanak u Briselu, za koji je EU, kao i Vučić, prstom uperila ka Prištini, osim krizne diplomatije, izazvao je juče novi skok tenzija na terenu i to zbog najave Prištine da će započeti sa drugom fazom primjene svoje odluke o (pre)registraciji – kažnjavanjem vozača koji posjeduju srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, odnosno onih koji ih nisu zamijenili oznakama RKS.

Vučić je iz Beograda poručio da je Srbija pristala da ne izdaje do daljnjeg tablice za gradove na Kosovu, a da umjesto KM tablica to budu neutralne KS tablice, koje su kosovske vlasti prestale da izdaju još prošle godine. Kurti sa druge strane nije prihvatio odlaganje svoje odluke.

Ipak, kako je to bio slučaj i jula, „u minut do 12“ i to ovaj put posle ponoći, tenzije je makar na dva dana umirio američki ambasador u Prištini, Džef Hovenijer. Zatražio je sinoć od premijera Kurtija odlaganje na 48 sati, što je Kurti ubrzo i prihvatio.

Rok istriče sutra, a u Briselu se danas sastaju glavni pregovarači, javila je sinoć RSE, pozivajući se na svoje izvore.