Tenzije na sjeveru, tajni sastanci zvaničnika Srbije i Kosova u Švicarskoj?

Na sjeveru Kosova je došlo do sukoba sa susjedima Srbima, nakon što je eskalirao incident oko registarskih oznaka automobila, piše švicarski medij svissinfo.ch.

List NZZ am Sonntag prenosi da je švicarsko ministarstvo spoljnih poslova organizovalo niz tajnih razgovora između dvije zemlje. Sadržaj ovih diskretnih sastanaka nije javno objavljen.

Ali Švicarska koristi svoju ulogu posrednika u nastojanju da pronađe sporazum o sukobu.

Od 1999. godine Švicarska je uključena u međunarodnu mirovnu misiju NATO-a, KFOR, na Kosovu. U regionu se trenutno nalazi 195 švicarskih vojnika.

Ali ministarstvo spoljnih poslova vjeruje da je diplomatija pravo sredstvo za ublažavanje trenutne situacije u kojoj je bilo pucnjave na izolovanim mjestima.

Švicarski parlamentarac Franc Grter, koji će posjetiti region u okviru posjete za utvrđivanje činjenica, rekao je za list da je situacija slična onoj u Rusiji i Ukrajini.

„Ne može se isključiti da se isto dešava i na Balkanu i da Srbija izvrši invaziju na Kosovo uz podršku Rusije“, rekao je on.

Ali bivši švicarski ambasador na Kosovu (2016-2020) Žan-Iber Lebe nije toliko uznemiren.

„Ja sam kao ambasador više puta doživeo ovakve srpske provokacije“, rekao je on. „Bio je blef svaki put i ne vidim zašto bi ovoga puta trebalo da bude drugačije.

Rizik od velike akcije bio bi preveliki za Srbiju, rekao je Lebet. NATO bi odmah uzvratio i Srbija bi izgubila svaki izgled za integraciju u EU.