Težak udarac kosovskom fudbalu iz Francuske: Devetoro uhapšeno zbog zavjere

Najmanje četiri utakmice kosovskog elitnog fudbala izmanipulisane su u profitabilne svrhe sa sjedištem u Francuskoj i na Kosovu, saopštila je u četvrtak Međuregionalna specijalizovana jurisdikcija Nansija (JIRS), koja se bavi borbom protiv organizovanog kriminala i finansijskog kriminala. Francuski medij “lefigaro.fr”.

„Centralna služba za takmičenja i igre već skoro godinu dana istražuje korupciju u sportu i organizovanu prevaru u vezi sa elitnim fudbalskim klubom na Kosovu“, navodi se u saopštenju suda.

Ime kluba nije saopšteno, ali je “analiza koeficijenata i video snimka nekih utakmica omogućila da se potvrdi manipulacija rezultatom nekih od njih”, navodi se dalje u saopštenju.

Istraga je omogućila da se identifikuju “članovi širokog porodičnog kruga u Francuskoj i na Kosovu”, osumnjičeni da su učestvovali u “manipulisanju rezultatima nekih utakmica kako bi garantovali značajne zarade u opkladama na unaprijed poznate rezultate ovih utakmica”.

Od četiri sastanka, Međuregionalne specijalizovane nadležnosti Nansija, zarađeno je više od 360 hiljada evra. Devet osoba je uhapšeno.

Četvorica od njih, starosti od 24 do 50 godina, iz Milusa i Dižona, optuženi su za organizovanu prevaru i kriminalne veze, piše poznati francuski medij.