Transparenci International: Kosovo je napredovalo u borbi protiv korupcije, ali nije pod kontrolom

Kosovo je napredovalo u borbi protiv korupcije, ali ovaj fenomen nije pod kontrolom, navodi se u izvještaju međunarodne organizacije „Transparenci international“ za 2022. godinu. Na skali od 0 do 100 poena, prema IT-u, Kosovo ima 41 bod u borbi protiv korupcije. 100 je vrednost za zemlju veoma čistu od korupcije. U ovogodišnjem Indeksu percepcije korupcije, Kosovo je na 84. mjestu sa 41 bodom, dva više nego prošle godine. Ovo je najviši nivo poena u poslijednjih 10 godina za Kosovo, međutim TI naglašava da Kosovo i dalje nema korupciju pod kontrolom.

„Kosovo (41) je napredovalo sa poboljšanim pravnim okvirom za finansiranje političkih i izbornih kampanja, ali će sprovođenje takvih reformi biti ključno u narednim mjesecima. Vlada bi ipak trebalo da poboljša transparentnost i da se uzdrži od bilo kakvog miješanja u pravosudni sistem. Iako prošle godine nije bilo korupcionaških afera koje su izašle na videlo, to ne znači da je korupcija pod kontrolom. „Mali budžetski izdaci za kapitalne investicije poslijednjih godina smanjili su mogućnosti za korupciju u raspodeli javnih ugovora, što je bio problem prošlosti“, navodi se u izvještaju.

Uopšteno govoreći, ističe se da je Zapadni Balkan poznat po niskom otporu organizovanom kriminalu i da su države spore u riješavanju rizika. Tamo se kao uzrok povećanog rizika u regionu pominju tenzije između Kosova i Srbije, naglašavajući podrivanje granične saradnje, “koja je ključ uspiješne borbe protiv organizovanog kriminala”.

Transparentnije i odgovornije političko donošenje odluka, uključujući dijalog Kosova i Srbije, stvorilo bi pogodniju klimu za konstruktivno riješavanje zamrznutog konflikta i omogućilo bi sprovođenje ključnih reformi kao preduslova za integraciju u EU“, navodi se u izvještaju. .

Albanija je takođe zabilježila poboljšanje. Ona sada ima 36 bodova i 101. je na rang listi. Porastao je za jedan poen u odnosu na prošlu godinu. Čak je i Sjeverna Makedonija napredovala za jedan bod. Ona je 85. sa 40 bodova.

Srbija je pala za dva boda i sa 36 je sada 101. na rang listi. Crna Gora, koja je 65. na rang listi sa 45 bodova, pala je za jedan bod.

Najbolja na svjetu je Danska. Ima 90 bodova u ovogodišnjem Indeksu percepcije korupcije. Iza nje su Finska, Novi Zeland, Norveška, Singapur, Švedska, Švajcarska, Holandija, Njemačka, Irska i Luksemburg, koje zatvaraju prvih deset.