Traže osudu destabilizujućih akcija Srbije, Kurti i Gervala okupljaju strane ambasadore

Premijer Kosova Aljbin Kurti zajedno sa ministrom spoljnih poslova Donikom Gervalom ugostio je na sastanku ambasadore i diplomate akreditovane na Kosovu.

Glavna tema ovog sastanka bio je teroristički napad na Kosovsku policiju 24. septembra u zvečanskom selu Banjske, od koga je na dužnosti stradao policijski narednik Afrim Bunjaku.

„Premijer Kurti i zamjenik premijera Gervala obavjestili su međunarodne diplomate o najnovijim dešavanjima u vezi sa bezbijednosnom situacijom u zemlji, izneli zvanične stavove Republike Kosovo prema ovom terorističkom napadu i istovremeno zatražili da međunarodna zajednica oštro osudi destabilizirajuće dijelovanje institucija države Srbije u Republici Kosovo“, navodi se u saopštenju, prenosi KlanKosova.tv.

Kurti i Gervalla su istakli da su Vlada i institucije Republike Kosovo još jednom pokazale profesionalizam i razboritost, pokazujući da su na usluzi svim građanima bez razlike.

„Na kraju sastanka, premijer Kurti i zamjenik premijera Gervalla ponovili su stav da su institucije Republike Kosovo posvećene bliskoj saradnji i koordinaciji akcija između Vlade Republike Kosovo i partnerskih, savezničkih i prijateljskih zemalja. da obezbijedi mir i bezbijednost u zemlji i regionu”,KlanKosova.

Međunarodna zajednica treba da shvati da je politika smirivanja Srbije propala

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala saopštila je da je jedan od terorista ubijenih u napadu na kosovsku policiju služio kao stražar šefu tajne službe u Srbiji.

Ona je dalje dodala da je među zaplenjenim oružjem pronađen i dokument za direktnu vezu sa srpskom vojskom.

„Kosovo je danas potvrdilo da je jedan od terorista koji je učestvovao u smrtonosnom napadu na našu policiju 2013. godine služio kao telohranitelj šefa tajne službe Srbije. Pronašli smo i potvrdu koja direktno povezuje srpsku vojsku sa jednim od oduzeto oružje“ – napisao je Gervala.

Ministrica je pozvala međunarodnu zajednicu da prihvati da je politika smirivanja Srbije propala i da je potrebna suštinska promjena.

„Vučićev režim predstavlja pretnju miru i stabilnosti Evrope. Ovog puta ne možemo da se vratimo na posao kao i obično“, rekla je ona.

Pripadnik kosovske policije Afrim Bunjaku poginuo je, još jedan je ranjen, a još jedan povređen, nakon napada naoružanih lica u Banjskoj i Zvečanima, u nedelju oko 3 sata ujutru.

Kosovska policija opkolila je osumnjičene, oko 30 osoba – pripadnika oružane terorističke grupe koji su se nalazili u manastiru Banjska, sve dok se u večernjim satima nisu nastavili napadi na policijske jedinice.