Turisti sa Kosova i Sjeverne Makedonije “blokiraju” Drač, pojedini operateri kažu da je 80 odsto mjesta rezervisano do kraja septembra

Iako su poslednji dani avgusta, priliv posjetilaca sa Kosova nije smanjen. Uprkos ukidanju carinske kontrole na zajedničkoj granici, ponovo veliki protok ulazaka u Albaniju tokom ovog vikenda stvorio je duge kilometarske redove.

Blerim Norja, turistički operater u Draču, rekao je da je ova sezona pokazala da je Drač postao turistička destinacija veoma popularna među stranim i albanskim turistima.

On je u intervjuu za Euronevs Albania rekao da je do kraja septembra 80 odsto hotela u Draču popunjeno.

„Poslednjeg dana postoji priliv rezervacija. Prve 2 nedijelje septembra nemamo slobodnih mjesta. Velika je potražnja iz zemalja regiona, Kosova, Sjeverne Makedonije. Turisti imaju veoma dobar utisak o Draču, ja odlazim sa najboljim utiscima. Ovo pokazuje da je kultura turizma u Draču u porastu; hoteli nude bolje uslove. Drač stvara veoma omiljenu destinaciju za turiste“, rekao je on.

U međuvremenu, samo danas je, prema podacima organa granične policije, samo u jutarnjim časovima subote sa Kosova u Albaniju ušlo oko 40 hiljada ljudi.

Dok od početka avgusta do sada, broj ljudi koji su sa Kosova ušli u Albaniju premašuje 400 hiljada posjetilaca.


Kao i prethodnih godina, građani Kosova čine najveći procenat posjetilaca koji biraju albansku obalu za ljetnji odmor.