Turska se i dalje protivi članstvu Švedske u NATO

Turski parlament u sadašnjim uslovima ne može da ratifikuje protokol za članstvo Švedske i Finske u NATO, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

„Švedski ministar spoljnih poslova je došao u posjetu. Bio je u parlamentu, sastajao se sa predstavnicima partija. Od svih strana je čuo isto, da bez ispunjavanja obaveza prema nama ratifikacija nije moguća“, naglasio je šef diplomatije.

“Stoga, u sadašnjim uslovima, nema potrebe da se govori o usvajanju tog dokumenta”, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim mađarskim kolegom Peterom Sziartom.

Šef turske diplomatije je naglasio da, “ako Švedska ispuni svoje obaveze”, Ankara može da sjedne i pregovara sa Stokholmom. „U ovom trenutku, međutim, ne možemo da podržimo članstvo Švedske u NATO“, rekao je turski ministar.

Turska trenutno pozitivnije gleda na kandidaturu Finske za članstvo u NATO-u nego Švedska.

Nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, 18. maja prošle godine, Finska i Švedska podnijele su generalnom sekretaru NATO-a zahtijev za članstvo u Alijansi. Zahtijeve Švedske i Finske nisu ratifikovale samo dvije od 30 zemalja – Mađarska i Turska.