Turska, treća zemlja sa najviše direktnih investicija na Kosovu

Trgovinska razmjena između Kosova i Turske tokom 2022. godine dostigla je preko 860 miliona evra, dok je ove godine cilj da dostigne milijardu.

Ovo je rečeno u bilješci povodom 15. godišnjice osnivanja Kosovsko-turske privredne komore, gdije su ocijenjeni dobri ekonomski odnosi između dvije države i dati podaci o trgovinskoj razmjeni između dve države.

Prema prikazanoj statistici, Turska je treća zemlja sa najvećim direktnim investicijama na Kosovu, posle Njemačke i Švicarske, piše Zeri.info.

Prema riečima predsjednika Kosovsko-turske privredne komore Abdurahmana Balkiza, postoji trgovinska neravnoteža između Kosova i Turske, ali za to kaže da su oni posvećeni poboljšanju odnosa uvoza i izvoza sa Kosovom.

Prema statistici, Kosovo je tokom prošle godine u Tursku izvezlo 23,5 miliona evra, uglavnom aluminijuma i tekstilnih proizvoda.

U međuvremenu, Turska je na Kosovo uvezla 842 miliona evra, uglavnom goriva, čelika i plastičnih proizvoda.

Prikazujući ekonomske cifre između Kosova i Turske, Balkizi je naveo i direktne investicije iz Turske, koje su od 2022. godine dostigle 453 miliona evra, gde su ove investicije uglavnom u sektorima kao što su energetika, finansije, logistika, avijacija itd.

On je rekao da je od turskih investicija na Kosovu otvoreno oko 10.000 radnih mesta.

Investicije iz Turske na Kosovu imaju za cilj otvaranje radnih mesta direktno i indirektno, a zahvaljujući direktnim investicijama iz Turske na Kosovu, otvoreno je oko 10.000 radnih mesta“, naglasio je Balkizi.

On je rekao da turski investitori na Kosovu traže od institucija da olakšaju procedure za dovođenje radnika iz inostranstva, jer se suočavaju sa nedostatkom kvalifikovanih radnika.

“Ovo je zaista vezano za potrebe kompanija, iz informacija koje kompanije prosleđuju nama, a onda mi proslijeđujemo nadliježnima, mogu da kažem da postoji potreba za kvalifikovanim ljudima”, rekao je on.

Obilježavanju 15. godišnjice, koje je obeleženo u utorak, prisustvovao je i turski ambasador na Kosovu Sabri Tunč Angili, koji je rekao da komora svakim danom poziva sve više turskih investitora na Kosovo.

„Ova privredna komora sa svojim članovima iz Turske i Kosova u saradnji sa raznim vladinim profesionalcima poziva turske investitore da ulažu ovde i dali su doprinos ekonomskom razvoju Kosova“, naglasio je Angili.

Na proslavi 15. godišnjice Kosovsko-turske privredne komore bili su i zamjenica premijera Kosova Emilja Redžepi, ministar regionalnog razvoja Fikrim Damka, predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasnići, predsjednik Alijansa za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj i predstavnici kosovskih i turskih institucija, privrednici i predstavnici medija.