U Beogradu obilježeno 15 godina od proglašene nezavisnosti Kosova, prisustvovala i Kurtijeva savjetnica

Petnaesta godišnjica proglašenja nezavisnosti Kosova obilježena je juče u Beogradu, u organizaciji Kancelarije za vezu Prištine u ovom gradu, potvrdili su poslanik u Skupštini Srbije, Šaip Kamberi, kao i savjetnica kosovskog premijera, Ardita Sinani.

Kamberi se ovim povodom oglasio u dva navrata na Fejsbuku, sa kratkim porukama.

Naveo je da je obilježavanje godišnjice organizovala Kancelarija za vezu Prištine.

„Ovo je prvi put od otvaranja Kancelarije za vezu da se Dan nezavisnosti Kosova obilježava u Beogradu“, naveo je Kamberi u objavi na Fejsbuku.

Kamberi je ujedno objavio više fotografija na kojima se vidi da je u prostoriji u kojoj je okupljeno više desetina ljudi, ujedno postavljena kosovska zastava.

Kamberi se pored kosovske zastave fotografisao zajedno sa oficirom za vezu Prištine u Beogradu, Jetišom Jašarijem (Jetish Jashari).

Ovom događaju prisustvovala je i savjetnica kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koja je ujedno i bivša predsjednica opštine Preševo, Ardita Sinani.

„Posebna je bila proslava 15. godišnjice nezavisnosti Republike Kosovo u Beogradu. Veoma značajna simbolika. Upravo zato će priznanje realnosti od glavnog grada Srbije za Republiku Kosovo biti šansa za demokratizaciju Srbije“, poručila je ona u objavi na Fejsbuku.

Kaže i da je „priznavanje realnosti“ i poštovanje principa reciprociteta manjinskih prava garancija za dugoročni mir na Zapadnom Balkanu.

O ovom događaju večeras je izvestila Gazeta Express, navodeći da je obilježavanje održano u rezidenciji predstavnika Prištine u Beogradu.

Ovaj medij takođe prenosi izjavu Kamberija, da je događaj protekao bez problema, odnosno da niko nije pokušao da spriječi održavanje.