U Beogradu predstavljena knjiga fotografija “Moja Bosna”, priča o ratu u BiH

Izložba fotografija nastalih između 1992. do 1995. godine “Moja Bosna” fotografa Miloša Cvetkovića otvorena je večeras u Beogradu.

Izložbu prati i knjiga istog naslova. Fotografije i knjiga predstavljaju priču o ratu u Bosni i Hercegovini, u onim njenim dijelovima koje je Cvetković, prema riječima književnika Darka Cvijetića, autora uvodnog teksta knjige “Moja Bosna” – na svojim fotograskim hodočašćima uspio da obuhvati.

Uvodni tekst
Fotografije su nastale prije svega u istočnoj, zapadnoj i centralnoj BiH. U knjizi se nalazi i nekoliko fotografija iz Crne Gore i Hrvatskem gdje je dio ljudi iz BiH morao u izbjeglištvo.

U uvodnom tekstu naglašeno je da Cvetkovićeva knjiga pogled ratnog fotografa koji je imao pristup samo jednoj strani u ratu.

Zbog toga to nije sveobuhvatna priča o ratu u BiH, već samo mali dio priče o ratu u kojem je za manje od četiri godine ubijeno oko 100.000 ljudi, u kojem je glavni grad države bio u potpunoj opsadi 44 mjeseca tokom kojih je ubijeno 11.000 njegovih stanovnika.

“Rat se ne može preživjeti netaknut. Rat je uzidan u oči nove generacije i precizan je slikopis Cvetkovićevog tkanja po viđenom.

Nema nekažnjeno viđenih užasa. Nema zaborava za jednom pogledani jad i bijedu ljudsku”, naveo je Cvijetić u svom uvodu za Cvetkovićevu knjigu.

Potresne slike
Izložba od dvadesetak fotografija od kojih su neke ikonične, a sve zajedno izratito potresne, prikazuje između ostalog scene protjerivanja Bošnjaka iz Prijedora, protjerivanje Bošnjaka i odlazak dijela Srba iz Skelana, protjerane Bošnjake iz Trebinja u izbjeglištvu u Rožajama i evakuaciju Bošnjaka, žena, djece i staraca iz Srebrenice u organizaciji Ujedinjenih naroda.

Izložba je otvorena u Endžio habu, u centru Beograda, do 11. jula.