U Briselu u četvrtak o primeni sporazuma o normalizaciji i aktuelnim pitanjima

U četvrtak, 14. septembra, održaće se nova runda dijaloga Beograda i Prištine na visoko-političkom nivou. Još jednom je potvrđeno da će domaćin ovog sastanka biti šef evropske diplomatije Žozep Borelj, kao i koje će teme biti na stolu.

Kao i na prethodnim, na sastanku u četvrtak, Borelj će uz specijalnog evropskog izaslanika upravo za ovaj dijalog, sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem, počev od 9 časova – prvo održati odvojene sastanke.

Iz Brisela potvrđuju i da će nakon toga uslediti trilaterala.

„Na sastanku će biti riječi o primeni Sporazuma na putu normalizacije, kao i o aktuelnim pitanjima“, navodi se u saopštenju.

Nakon završenih sastanaka, kako je najavljeno, Žozep Borelj će se obratiti medijima.

Inače, ovo će biti prvi susret dvojice zvaničnika nakon izbijanja tenzija na Sjeveru Kosova prije više od tri mjeseca, čime su dodatno zaoštreni odnosi između Prištine i Beograda.

Iz SAD-a su, zajedno sa Evropskom unijom, u prethodnom periodu, a sve češće nakon najave susreta, poručivali da očekuju od strana da se ponašaju odgovorno, da se angažuju s ciljem deeskalacije situacije, organizovanja novih lokalnih izbora, te time otvore put za primjenu Ohridskog sporazuma.

Uoči sastanka, oglasio se i njemački ambasador u Prištini, Jern Rode, poručivši da ovaj susret dolazi u „kritičnom trenutku“, te da se Ohridski sporazum mora odmah primjeniti.

Prethodno se sa Vučićem i Kurtijem odvojeno sastao specijalni predstavnik za dijalog, Miroslav Lajčak.

Lajčak je u nedelju poručio da pripreme za predstojeći sastanak idu punom parom.

Iako na terenu djeluje da nema pomaka u poboljšanju odnosa i uopšte izlasku iz krize, međunarodna zajednica polaže nade u ovaj susret.

Za to vreme, ni Kurti, ni Vučić nisu iznosili ovako optimistična očekivanja. Naprotiv.

I dok je Beograd ponovo optuživao zvaničnu Prištinu da želi da raseli Srbe sa Kosova, te da odbija da formira ZSO, kosovski premijer je, sa druge strane, tražio od EU i SAD da zaprete Srbiji ukidanjem bezviznog režima i investicija, kako bi se, kako je rekao zvanični Beograd „disciplinovano ponašao“ i sproveo Ohridski dogovor.

I dok Kurti ujedno traži od Zapada da koristi „bič“, a ne „meku moć“ kako bi „izvukao“ Srbiju od Rusije, Vučić mu poručuje da on ne želi da koristi bič, ali ga i sarkastično savetuje da u Brisel ponese dva, jer je predstavnik Prištine „mnogo jak“, te jedan „neće da mu bude dovoljan“.

Uoči ovog susreta, na Kosovu su se dogodila dva nova incidenta za samo tri dana. U Vučitrnu je u nedelju, po drugi put, zapaljena povratnička kuća srpske porodice, a kod Dobrotina, kako je saopštila Kancelarija za KiM – prekjuče je napadnut srpski mladić.

O svemu ovome, Vučić će, kako je i danas potvrdio, prekosutra govoriti na sastanku u Briselu.