U četiri opštine na  sjeveru, 18. decembra biće održani izbori

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani odredila je 18. decembar kao datum za vanredne izbore za gradonačelnike četiri sjeverne opštine Kosova: Sjeverna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan.

Četiri sjeverne opštine ostale su bez gradonačelnika, posle ostavki predsjednika opština iz redova Srpske liste.

Predsjednica Osmani se konsultovala sa političkim partijama o datumu vanrednih izbora. Na kraju je određen za 18. decembar.

„Zadužuje se Centralna izborna komisija Republike Kosovo da preduzme sve neophodne radnje za organizovanje i održavanje izbora za gradonačelnika opština: Sjeverna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, u skladu sa ovom odlukom i zakonom. na snazi“, navodi se u odluci predsjednice Osmani o određivanju i raspisivanju datuma vanrednih izbora za načelnika četiri opštine na sjeveru zemlje.

Osmani je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa političkim partijama rekala da će uputiti zahtjev međunarodnim partnerima da prate izbore.

„Predsjednica Osmani je takođe istakala da će bezbijednosne institucije preduzeti sve mjere kako bi se građani, bez obzira na nacionalnu pripadnost, osjećali zaštićeno, bezbijedno i ostvarivali svoja ustavna prava“, navodi se u saopštenju Predsjedništva.