U Njemačkoj otkazani brojni letovi od petka do subote, očekuje se saobraćajni kolaps

Aerodrom Minhen objavilo je danas da otkazuje sve letove zbog štrajka njihovog osoblja u petak, na dan početka Minhenske sigurnosne konferencije.

Zbog štrajka sve redovne putničke linije otkazuju se od petka u 00:00 sati do nedjelje u 01:00 sat iza ponoći”, navodi u saopštenju operatora aerodroma, dodajući da se otkazuje više od 700 letova u dolasku i u odlasku.

Očekuje se da će to proizvjesti veliki saobraćajni haos širom zemlje, jer će se mnogi putnici okrenuti alternativnim prevoznim sredstvima.

Radnicima minhenskog aerodroma pridružit će se njihove kolege iz aerodroma u Bremenu, Dortmundu, Hamburgu, Hanoveru i Štutgartu.

Predviđeni su samo neki “posebni” letovi, poput humanitarnih, medicinskih i tehničkih, te letovi kojima putuju učesnici Minhenske konferencije o sigurnosti.

Ovaj diplomatski skup traje od petka do nedjelje, a na njemu učestvuju mnogobrojni međunarodni čelnici. Zaposlenike sedam njemačkih aerodroma na štrajk je pozvao sindikat, dok traju teški pregovori oko plata.

Štrajk se dešava dok traje spor sindikata sa saveznom vladom i s opštinama uoči novog kruga pregovora o 12-mjesečnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u javnom sektoru 22. i 23. februara.

Sindikat Verdi i Njemačko udurženje državnih službenika (dbb) zahtijevaju povećanje plata za 10.5 posto ili za minimalno 500 eura za oko 2,5 miliona zaposlenih u javnom sektoru.