U Novom Pazaru ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković otvorila generalni konzulat Bosne i Hercegovine.

Svečanom otvaranju prisustvovali su zvaničnici Srbije, grada Novog Pazara, opština Tutin i Sjenica, kao i predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić i lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić, prenosi portal Sandžak pres.

– Otvaranje konzulata još je jedan korak ka unapređenju dobrih odnosa između BiH i Srbije – rekla je Turkovićeva.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac uvjeren je da će Konzulat dati značajan doprinos i služiti svim građanima, naročito onima porijeklom iz Sandžaka.

– Procedure će biti olakšae i ubrzane, a ovaj korak napredak je u odnosima dvije zemlje. Želimo da Bošnjaci budu most između dvije zemlje.

Državni sekretar u Ministarstvo spoljašnih poslova Republike Srbije Nemanja Starović ističe da otvaranje Konzulata daje dodatan impuls proširenju saradnje s BiH i dobrih odnosa kroz intenziviranje svih pitanja.

– BiH jedan je od najvažnijih pratnera i ekonomska saradnja mora biti u fokusu pogotovo zbog sukoba u Ukrajini i odlaska stanovištva. Vjerujemo da će BiH pristupiti inicijativi Otvoreni Balkan. Konzulat će dati doprinos unapređenju međusobnih i konzularnih odnosa. Vjerujemo da će BiH uvažiti otvaranje Konzulata Srbije u Bijeljini.

Ovo diplomatsko predstavništvo pokrivaće šest sandžačkih opština: Novi Pazar, Tutin, Sjenicu, Novu Varoš, Priboj i Prijepolje, a državljani BiH moći će da izvade pasoš, putni list ili izvod iz matične knjige rođenih i obave druge konzularne poslove.

Prostorije Generalnog konzulata nalaze se u ulici Kosančićeva 57, u prizemlju zgrade smještena je multifunkcionalna sala za prijeme i kulturne večeri, dok su na spratu kancelarije zaposlenih.

Vlada Srbije je saglasnost za otvaranje ovog diplomatskog predstavništva dala krajem februara prošle godine.