U poslednje dvije decenije potrošeno je 180 miliona evra na zahtijeve za vizu

U poslednjih 20 godina Kosovari su potrošili oko 180 miliona evra na zahtijeve za vize, rekao je Agron Demi iz Instituta GAP

Demi je u utorak objavio podatke izvještaja u kojima su Kosovari tokom 2010-2012. godine potrošili 9,1 milion evra na zahtijeve za vizu.

A prema drugom izvještaju, tokom godina 2016-2021 potrošeno je 89 miliona evra.

Demi je izračunao prosjek za nedostajuće godine u studiji i prema njegovim rečima, ispada da je u poslednje dvije decenije na zahtijeve za vizu potrošeno 180 miliona evra.

„Prema izvještaju GAP&GLPS (2013), u periodu 2010-2012, Kosovari su potrošili 9,1 milion evra na zahtijeve za vizu. Prema novijem izvještaju BPRG-a, u periodu 2016-2021 potrošeno je 89 miliona evra. Ako uzmemo prosjek ovih godina i primenimo ga na godine koje nedostaju u ove dvije studije, ispada da je u poslednje dvije decenije samo na zahtijeve za vizu potrošeno oko 180 miliona evra“, napisao je Demi na Fejsbuku.

Poslednjih dana u zemlji se vodi rasprava o potrošnji Kosovara na zahtijevima za vizu, dok debata o liberalizaciji viznog režima traje već nekoliko godina. Izvjestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon rekla je u utorak da je velika nepravda što građani Kosova i dalje ne mogu slobodno da putuju Evropom.

U međuvremenu, rečeno je da se očekuje da će naredne nedelje i mjeseci biti odlučujući za proces liberalizacije viznog režima.