U Prištini „Marš za pravdu“ u znak podrške Tačiju i ostalima pred početak suđenja, podržali oko 100 hiljada građana

Oko 100.000 građana iz cijelog Kosova i dijaspore je postalo deo Marša za pravdu za bivše vođe OVK, čije suđenje počinje u Hagu.

Ovu cifru potvrđuje i platforma Sloboda ima ime, koja je organizator ovog marša, prenosi klankosova.tv.

Sa iste platforme izrazili su zahvalnost učesnicima.

„Volimo te Kosovo

Prema pisanju medija, u Prištinu su danas autobusima došli sa cijelog Kosova, ali i iz dijaspore.

Skupu su, kako su i najavili, prisustvovali i članovi Socijaldemokratske partije, zajedno sa liderom ove stranke Dardanom Molićajem, ali i lider PDK Memlji Krasnići.

U maršu su učestvovale i porodice poginulih pripadnika OVK, kao i članovi porodica onih koji se nalaze u Hagu, koje su marš i predvodile, a kako je okupljenima kazao Memlji Krasnići, skup su uživo iz Haga pratili i haški pritvorenici Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi „i njihovi saborci“.

Puno srce.

OVK nas ujedinjuje“, kaže se u njihovim reakcijama.

Okupljeni su nosili i brojne transparente, a primjetne su bile i kosovska, albanska i zastava sa obilježjem „OVK“.

Svi oni imali su iste poruke – Pripadnici OVK nepravedno se drže u Hagu i biće proglašeni nevinim.

Upravo to je poručio i bivši čelnik OVK Sami Ljuštaku.

„Vojnicima OVK nije mjesto u Hagu, ali mjesto u zatvorima pripada onima koji su počinili zločine na Kosovu“, kazao je Ljuštaku, naznačivši da je to poruka za kosovsku vladu, prenosi Gazeta Express.

Okupljenima se obratio i lider PDK Memlji Krasnići.

„Čvrsto vjerujući u pravdu, ne sumnjamo da će se vratiti kao pobijednici, kao što su nekada došli, kao oslobodioci, jer su živi heroji, koji osim slobode nemaju drugu misiju i osim nezavisnosti, nemaju rezervni projekat“, kazao je.

„Borba našeg naroda za oslobođenje nije bila samo sukob vojski, već borba između slobode i tiranije, između pravde i nepravde, između nade i očaja“, poručio je.

Naveo je da su bili na „strani slobode, pravde i nade“.„Stoga, da! Zahtijevamo pravdu, jer za bezbroj zločina nad našim građanima hiljade srpskih zločinaca nikada nije privedeno pravdi. Ali, prije svega, mi tražimo pravdu, jer je pravda vrlina koja zapečati istinu i istoriju našeg naroda, koju niko, nikada i ničim, neće moći da promeni i iskrivi“.

Građane je pozvao i da „sačuvaju duh jedinstva“, te poručio da će „samo tako osvjetiti one koji su sve dali za slobodu i zemlju“.

Posebno „emotivan trenutak“, kako javlja Gazeta Express, nastao je kada je Memlji Krasnići okupljenima kazao da miting uživo prati Tači i ostali osuđeni u svojim haškim ćelijama, na šta su učesnici protesta počeli da aplaudiraju.

Skup je, kako je saopštila Kosovska policija, koja ga je i obezbijeđivala, protekao mirno i bez incidenata.

Sutra, na dan početka suđenja u slučaju Tači i ostali, u Hagu će biti održan i „opštenarodni protest“, u organizaciji Albanaca iz Holandije.

Njima će se, kako prenosi ovaj medij, pridružiti i Albanci koji žive u Švicarskoj, i „sunarodnici iz cijele Evrope“.

Uz moto „Za OVK, istinu i pravdu“, protest će trajati od 10 do 12 časova.

Podsjetimo, predsjednica Specijalizovanih vijeća Kosova imenovala je krajem prošle godine sudsko vijeće za slučaj koji se vodi protiv Hašima Tačija i ostalih.

Uvodna izlaganja u ovom postupku bila su najavljena za 1. mart.

Sredinom februara mjeseca je, međutim, početak suđenja na zahtijev odbrane odložen za 3. april, te su uvodna izlaganja odložena za period od 3. do 5. aprila.

Optužnica Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija tereti za zlodijela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, prisilni nestanak, okrutno postupanje, mučenje (dvije tačke) i ubistva (dvije tačke).

Ta krivična dijela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Početak suđenja u ovom slučaju zakazan je za ponedeljak 3. april.

Trenutno se u Specijalizovanim većima vode četiri postupka protiv osmorice optuženih. U toku je suđenje i Pjetru Šalji.