Ubistvo žene ispred UKCK u Prištini; Kurti – u pitanju je trudnica koju je ubio muž

U dvorištu Ginekološke klinike Univerzitetsko-Kliničkog centra Kosova (UKCK) u Prištini večeras je pronađeno beživotno tijelo 35-godišnje žene. Sumnja se na ubistvo, potvrdili su iz Kosovske policije za  Kohu. Iako za sada nema potvrde policije, premijer, Aljbin Kurti, saopštio je da je riječ o trudnoj ženi, koju je ubio suprug.

„Oko 18.00 časova dobili smo informaciju o beživotnom telu u dvorištu Univezitetsko-kliničkog centra u Prištini. Policija je odmah izašla na lice mjesta, kao i ljekarska ekipa koja je konstatovala smrt nastradale žene stare oko 35 godina“, kazala je portparolka policije Fljora (Flora) Ahmeti.

„Policija trenutno u koordinaciji sa tužiocem vrši uviđaj i nastavlja sa preduzimanjem svih istražnih radnji, u cilju potpunog rasvetljavanja događaja“, rekla je ona.

Mediji večeras  izvještavaju, pozivajući se na svoja saznanja – da je ubijena žena bila trudnica koja je čekala da se porodi, kao i da se sumnja da je ubistvo izvršio njen suprug vatrenim oružjem, od kojeg se razvodila.

U međuvremenu su uslijedile reakcije najviših  zvaničnika Kosova koji su osudili ubistvo.

Među njima je premijer, Aljbin Kurti, koji je saopštio takođe da je ubijena žena bila trudna, kao i da je, kako je naveo, ubistvo izvršio njen suprug.

„Dva anđela na prljavom nebu. Okrutno ubistvo. Ubijena je još jedna žena. I to od strane njenog muža. U dvorištu bolnice. Gde ljudi treba da se liječe. U dvorištu Ginekološke klinike. Gde se porađaju žene. Ugašen je život koji je donosio drugi život. Žena je bila trudna. Oko 35 godina, ni na pola života. A dijete koje je htela da rodi nije ni započelo život. Okrutni ubica. Čak i čovjek koji puca na ženu koju je trebalo da zaštiti…“, poručio je Kurti u objavi na Fejsbuku.

Lider AAK, Ramuš Haradinaj, u međuvremenu je naveo da je šokiran, te da „ovaj ružan i kukavički čin protivreči albanskoj tradiciji i samoj ljudskoj logici“.

On je takođe dodao da sam rad organa reda i mira nije dovoljan.

„Potrebna nam je mobilizacija nas kao društva, na svim nivoima, da se ovakve tragedije spriječe i da ih nikada ne doživimo. Dijelimo bol sa porodicom i svim građanima Kosova“, poručio je Haradinaj.

Sinoć su se oglasili i drugi zvaničnici Kosova koji osuđuju ubistvo, među kojima su predsjednica, Vjosa Osmani, predsjednik skupštine, Gljauk Konjufca, predsjednik PDK Memlji Krasnići (Memli Krasniqi) i potpredsjednica ove stranke, Vljora Čitaku (Vlora Çitaku), lider LDK, Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku), lider AKR, Bedžet Pacoli (Behgjet Pacolli).

Mreža kosovskih žena za danas najavila protest

Mreža kosovskih žena za sutra je, zbog ubistva trudnice, najavila protest u Prištini. Pozvali su građane da im se u 16 časova pridruže na gradskom trgu.

„U snu, u svakodnevnici, u zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, javnim i privatnim prostorijama, u parkovima, na ulicama, iza zidova naših domova. Nijedan prostor nije siguran za nas“, njihova je glavna reakcija.

Protest organizuju kako bi, poručuju, ispoljile kolektivni bol, izrazile tugu zbog sistematskog nasilja – „gdije žene ubijaju muškarci samo zato što su žene“.

Podsjetile su da su samo u roku od nedelju dana, dva muškarca ubila dvije žene.

„Žene su ubijene. Muškarci su ih ubili. Ubili su ih jer su ih institucije, niskim kaznama, bodrile. Ubili su ih jer kultura nekažnjivosti jača patrijahalni mentalitet“, ističu.