Učesnik potpisivanja Kumanovskog sporazuma Vujović o Sjeveru: Opasna vojno-politička i bezbijednosna partija šaha

Ideja o povratku srpskih snaga na Kosovo se vadi iz fioke u propagandne svrhe i za sada nije ostvariva, smatra diplomata, nekadašnji pomoćnik ministra spoljnih poslova, Nebojša Vujović. Govoreći o situaciji na Sjeveru Kosova, kaže da je  „metod rada“ Vučića bio izazivanje incidenata i krize, pa da sebe predstavi SAD-u i EU kao „jedinog smiritelja“. Ovog puta je, ocijenjuje, „prešao jednu liniju“, „probudio američkog kobca“ i „pucao sebi u nogu“.

Vujović, koji je jedan od potpisnika Kumanovskog sporazuma, trenutnu situaciju na Sjeveru ocijenio je kao „opasnu vojno-političku i bezbijednosnu partiju šaha koji igraju Vučić i Kurti“.

U ovoj igri, tvrdi Vujović, Kurti je ispao pametniji, a Vučić je u pat poziciji.

 Ideja o povratku srpskih snaga na Kosovo se vadi iz fioke u propagandne svrhe

Kao jedan od potpisnika Kumanovskog sporazuma, kaže da o povratku srpskog osoblja, koji ne obuhvata samo policiju i vojsku, već i fitopatologe, sanitarne inspektore, carinike i ostale grane, odlučuje Savjet Bezbednosti UN.

„Komandant KFOR-a ima neposredne nadležnosti za poziv srpskog osoblja i njegovo prisustvo samo u četiri situacije – kada se radi o međusobnim susretima međunarodnih snaga i srpskih snaga, zaštita srpske kulturne baštine i manastira, lociranje i uklanjanje mina sa prostora Kosova i pogranični poslovi“, objašnjava Vujović za N1.

On, međutim tvrdi da je stav KFOR-a da povratak Vojske Srbije na Kosovo ne dolazi u obzir u ovim uslovima.

„Sada je to nemoguće, bilo je moguće pre izvjesnog perioda. Moram da vas podsjetim da je Zoran Đinđić pred svoju smrt bio veliki zagovornik ovog papira, a posle u kontinuitetu najveći zagovornik bio je Vojislav Koštunica“, kazao je.

Da bi se išta od toga ostvarilo, preduslov je da Srbija izgradi svoju snažniju međunarodnu političku i bezbijednosnu poziciju, poručuje.

On, međutim kaže da se ideja o povratku srpskih snaga na Kosovo „vadi iz fioke“ u propagandne svrhe.

„Samo Savjet bezbijednosti UN, a ne Vučićev savjet za nacionalnu bezbijednost u Srbiji, može da donese takvu odluku, i sve ovo je čista unutarpolitička propaganda, da bi podizao rejting“, ocijenio je Vujović u gostovanju na N1.

Kaže i da slične poteze vuče kosovski premijer.

„Kurti je odlaganjem izbora pokazao da nema tako tvrd stomak kao što se pokazivao. I onda je tražio kompenzaciju da bi pokazao da je ipak jak igrač“, rekao je Vujović komentarišući hapšenje i privođenje bivšeg pripadnika Kosovske policije, Dejana Pantića.

Srbi na Kosovu i Vučić sada pucaju sami sebi u nogu

Prokomentarisao je i navode EULEX-a da je u blizini barikada u Rudaru šok bombom napadnuta jedinica ove misije.

Vujović vjeruje da su šok bombu bacili Srbi.

KFOR je, dodaje, štitio Srbe na Kosovu i tokom pogroma 2004, a sada „ti Srbi sa Kosova organizovani kod Veselinovića, Radoičića i ekipe, bacaju na taj isti KFOR i EULEX šok-bombe“.

SAD formirale Task force – Vučić probudio američkog kobca

Metod rada Vučića, ocijenjuje Vujović, bio je izazivanje incidenata i krize, a kako bi se potom predstavio SAD-u i EU kao „jedini smiritelj“ i time osigurao svoju poziciju i opstanak na vlast.

„Ovog puta mislim da je prešao jednu liniju i o tome govori, ne samo upozorenja američkih ambasada u Beogradu. O tome najbolje govori formiranje specijalnog Task force-a u Stejt departmentu koji sada iz minuta u minut prati razvoj situacije. Toga nije bilo ni ’99. Eto, zaslužan je i za to što je probudio američkog kobca“, navodi Vujović.

Govoreći o odluci da se Srbi povuku iz Kosovske policije i drugih institucija, kaže da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tim potezom „izgubio topa“ u partiji šaha.

„Vjerovatno mu je Beba Popović dao pogrešan savjet. Nije on svemogući car propagande da sve zna, napravili su očigledne greške u koracima koje će ih skupo koštati“, rekao je Vujović za N1.