UEFA šalje Šaćirija i Džaku da odigraju meć protiv Bijelorujije u Srbiji

Kuća evropskog fudbala, UEFA, odlučila je da Bijelorusija prvi meč za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. godine odigra u Novom Sadu, u Srbiji, na stadionu “Karadžorđe”. Bijelorusija će u prvom kvalifikacionom meču igrati kod kuće protiv Švicarske. To znači da će u Srbiji igrati Granit Džaka i Džerdan Šaćiri

Bijelorusija je pod specijalnim sankcijama zbog podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu. Nije joj dozvoljeno da igra utakmice na svom terenu, ali će svaki meč morati da igra u drugoj zemlji.

UEFA je iznenadila imenovanjem Novog Sada za zemlju domaćina bijeloruskog meča, jer će joj protivnik biti Švicarska 25. marta slijedeće godine. Kod švicarskog predstavnika glavnu reč vode albanski igrači.

Pored Belorusije, Švajcarska u Grupi I ima još Kosovo, Rumuniju, Izrael i Andoru.

Džaka i Šaćiri bili su glavni akteri eliminacije Srbije na poslijednja dva Mundijala u grupnoj fazi. 2018. Džaka i Šaćiri su postigli gol slaveći sa dvoglavim orlom. I u poslijednjem meču u „Kataru 2022” meč je pratilo mnogo incidenata. U stvari, Džaka je slavio pobedu u dresu drugog albanskog fudbalera iz Švicarske, Ardona Jašarija. Srbi su ovo smatrali ozbiljnom provokacijom, jer su tvrdili da ga zvijezda Arsenala podsjeća na legendarnog komandanta Adema Jašarija.