Ugljanin pisao Vučiću, EU, SAD: Traži jednaka prava za Bošnjake u Srbiji po modelu za Srbe na Kosovu

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka, Sulejman Ugljanin, obratio se pismom Beogradu, Evropskoj uniji i SAD-u u kojem je komentarisao Evropski predlog za sporazum Beograda i Prištine, poslijedice ukoliko ne bude bio prihvaćen, te položaj Bošnjaka u centralnoj Srbiji.

Pismo „za riješavanje statusa Bošnjaka u Srbiji“ je konkretno uputio predsjedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, visokom predstavniku EU, Žozepu Borelju, specijalnom predstavniku za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavu Lajčaku, kao i izaslaniku SAD-a, Gabrielu Eskobaru.

U pismu predsjedniku Srbije se iznosi stav SDA Sandžaka o evropskom, tj. francusko-njemačkom prijedlogu sporazuma o Kosovu i, kako se navodi, činjenice o položaju Bošnjaka u Srbiji u cilju riješavanja ovih pitanja.

„Gospodine predsjedniče, dozvolite da iznesem naš stav o ovom pitanju koji Vam može poslužiti prilikom donošenja konačne odluke. Poslijedice sa kojima bi se Srbija mogla suočiti zbog odbijanja ovog sporazuma, a koje smo od Vas mogli čuti, poput prekida pregovora o članstvu Srbije u EU, prekid i povlačenje investicija, te ukidanje vizne liberalizacije su za Bošnjake ogromne i sa sobom nose neizvjesnost i nestabilnost“, naveo je Ugljanin.

On ujedno srpskom predsjedniku poručuje da Bošnjaci u Srbiji nisu zadovoljni položajem i tretmanom.

„Tražimo od Vas da se u nastavku dijaloga i implementaciji sporazuma obezbijede jednaka prava Bošnjacima u Srbiji po modelu koji se traži za srpsku zajednicu na Kosovu“, poručio je Ugljanin.

Ugljanin je nedavno posjetio Kosovo gdije se zajedno sa drugim predstavnicima bošnjačke, kao i albanske zajednice u centralnoj Srbiji, sastao sa kosovskim premijerom.

Oni su tada upoznali Kurtija sa „zabrinutostima i problemima sa kojima se suočavaju“, a razgovaralo se i o evropskom prijedlogu, naveli su iz kabineta kosovskog premijera.

Troje poslanika u Skupštini Srbije koji prihvataju nezavisno Kosovo Enis Imamović, Selma Kučević i Šaip Kamberi, zajedno sa Ugljaninom tada su istakli da su nezadovoljni položajem Bošnjaka i Albanaca uopšte, a posebno u opštinama Novi Pazar, Tutin i Sjenica, kao i Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

Tada su ujedno iz Kurtijevog kabineta najavili da je ova delegacija zatražila reciprocitet prava sa Srbima na teritoriji Kosova.

„Složili su se da za trajni mir i bezbijednost na Zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup manjini ili zajednici“, naveli su ujedno iz kosovske vlade.