Ugljanin pozvao predsjednika Srbije da pokrene riješavanje statusa Bošnjaka i Albanaca

Lider Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin je uputio novi poziv predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da pokrene postupak riješavanja statusa “Bošnjaka Sandžaka i Albanaca Preševske doline”.

“Pozivamo predsjednika Srbije da pokrene postupak riješavanja statusa Bošnjaka u Sandžaku i Albanaca u Preševskoj dolini, sa međunarodnim standardima, čime će nametnuti poželjan princip za riješavanje statusa Srba, Bošnjaka i drugih nevećinskih zajednica na Kosovu”, rekao je Ugljanin na konferenciji za novinare u Novom Pazaru.

On je pozdravio je sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ocijenivši da je to “veliko olakšanje za sve građane Sandžaka, koji su više decenija bili taoci političkih tenzija Srbije i Kosova”.

“Nakon postizanja sporazuma, atmosfera u Srbiji će se promjeniti i posle više decenija biće stvoreni uslovi za normalne izbore”, ocijenio je lider SDA Sandžaka.

Ugljanin je uputio podršku tužiteljkama Višeg tužilaštva u Beogradu Bojani Savović i Jasmini Paunović, koje su smenjene sa predmeta višemilionskih malverzacija u Elektroprivredi Srbije.

Ocijenio je da stanje u tužilaštvu predstavlja “realno stanje u pravosuđu, policiji i službama sa javnim ovlašćenjima” i dodao da SDA Sandžaka “decenijama ukazuje na državni teror koji se preko pravosudnih organa vrši prema Bošnjacima”.

“Problem je u paralelnim strukturama vlasti, koje imaju suštinsku vlast i veliku moć u kontinuitetu od devedesetih. Raduje nas odlučnost hrabrih i moralnih tužiteljki, koje odražavaju svjest normalnih građana Srbije i daju nadu u uspostavljanje pravne države u Srbiji”, naveo je Ugljanin.

Komentarišući politička dešavanja u Sandžaku, Ugljanin je rekao da pregovori sa Strankom pravde i pomirenja o formiranju skupštinskih većina “teku dobro”.