UN: Svjetske cijene hrane porasle su u aprilu za 0,3 odsto

Cijene hrane su porasle širom svijeta u aprilu drugi mjesec zaredom, uglavnom mesa, mliječnih proizvoda i žitarica, navodi se u izvještaju Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Cijene su porasle za 0,3% u odnosu na mart. Indeks cijena hrane koji je izračunala FAO u stalnom je padu od avgusta do februara. Međutim, na godišnjem nivou cijene su pale za 9,6 odsto u odnosu na isti period 2023. godine.

U aprilu je cijena mesa zabeležila najveći rast (+1,6%) u svjetu. Cijena živine je porasla s jedne strane zbog značajnog uvoza iz zemalja Bliskog istoka, ali i zbog smanjenja proizvodnje u vezi sa ptičijim gripom.

Naprotiv, svinjsko meso je palo, zbog smanjene tražnje u zapadnoj Evropi i Kini.

Žito je poskupelo za 0,3 odsto zbog nepovoljnih vremenskih uslova za buduću proizvodnju u nekoliko zemalja EU, Rusije i SAD.

Isti rast zabilježen je i kod ulja, dok je, naprotiv, šećer (-4,4%) zabilježio značajan pad u odnosu na osnovne proizvode, jer se očekuje povećanje proizvodnje u Indiji, Tajlandu i Brazilu.

Cijena mliječnih proizvoda je ukupno pala za 0,3%, iako je cijena putera stalno rasla kako su zalihe u zapadnoj Evropi pale.