Unapređenje turbina nakon izgradnje TE Kosovo B: Investicija slična izgradnji nove termoelektrane kaže Kurti

Američka energetska kompanija koja je projektovala tehnologiju turbina termoelektrane Kosovo B, u Obiliću takođe će implementirati idejno rešenje.

Republički premijer Aljbin Kurti rekao je da ove investicije rezultiraju povećanjem stepenom korisnosti i da je slično izgradnji nove termoelektrane i opisao ovo kao jedan od najvažnijih događaja u domaćem energetskom sektoru.

Kosovska energetska korporacija potpisala je juče ugovor sa američkom kompanijom Dženeral Elektrik, za modernizaciju turbina u dva bloka Termocentrale Kosovo B u Obiliću.

Vrijednost ugovora iznosi 56,2 miliona evra.

Prema rečima predstavnika KEK-a, ova investicija će povećati proizvodni kapacitet za 14-17 MWh po jedinici, bez dodatnih emisija i negativnog uticaja na životnu sredinu, kao i produžiti vek trajanja turbina.

„Modernizacija će produžiti vijek trajanja turbina za još 20 godina i produžiti vijek trajanja njihovih kapitalnih popravaka od svakih 5 na 8-9 godina. Ova investicija će nam omogućiti da držimo korak sa rastućom potražnjom za električnom energijom osiguravajući da naše elektrane postanu efikasnije i pouzdanije. Ovim projektom modernizacije uvodimo najnovija tehnološka dostignuća u inžinjeringu elektrana za povećanje njihove efikasnosti i produktivnosti, kao i implementaciju naprednih sistema kontrole i nadzora”, saopštio je KEK, nakon potpisivanja ugovora.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma prisustvovao je i premijer Aljbin Kurti sa resornom ministricom za privredu

Govoreći o važnosti modernizacije ovih turbina, Kurti je rekao da ove investicije rezultiraju povećanjem proizvodnje slično kao izgradnja nove elektrane.

„Važnost ove modernizacije ne može se dovoljno naglasiti. Kapacitet blokova će se povećati sa 14 na 17 MWh. Nakon rekonstrukcije koja će se raditi u turbinama visokog i niskog pritiska, neće nam biti potrebne česte kapitalne popravke; biće neophodne tek svakih 8 ili 9 godina”, izjavio je premijer.

Spomenuo je i kako je ista kompanija prije četiri decenije dizajnirala tehnologiju ovih turbina.

„Ima puno smisla da smo danas ovdje, zajedno sa kompanijom Dženeral Elektrik. Ista kompanija koja je dizajnirala tehnologiju termoelektrana u tom području 1983. i 84. godine, a sada će modernizovati Kosovo B, kako bi osigurala da će Kosovo B nastaviti da bude jako u decenijama koje dolaze“, rekao je.

Kurti je o ovom sporazumu oglasio i danas na zvaničnom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk. Da je danas(petak) ova investicija smanjiti uvoznu zavisnost, jer će biti veća proizvodnja(struje).

On je potpisivanje ovog sporazuma opisao kao jedan od najvažnijih događaja u energetskom sektoru u našoj zemlji.

„Ova investicija će povećati proizvodni kapacitet za 30 DUŽI vek trajanja Termocentrale Kosovo B, bez povećanja emisije zagađujućih gasova i potrebe za čestim popravkama. Veća proizvodnja znači veću energetsku nezavisnost i manju zavisnost od uvoza, veću sigurnost snabdijevanja električnom energijom i manje izdatke državnog budžeta”, zaključuje on.

Sa druge strane iz KEK-a saopštavaju da su potpisali ugovor o investiciji u povećanje efikasnosti turbina što će značajno povećati proizvodnju struje ali i period servisiranja istih.

Energetska korporacija Kosova je danas(petak) organizovala ceremoniju potpisivanja sporazuma o značajnoj investiciji u iznosu od 47,9 miliona evra za modernizaciju turbina dve jedinice Termocentrale Kosovo B, koristeći najnovija tehnološka dostignuća. Projekat će implementirati poznata američka kompanija Đeneral Elektrik (General Electric (GE)).

Projekat modernizacije će obezbediti da dve jedinice Termocentrale Kosovo B rade sa većom efikasnošću što će rezultirati pouzdanijom proizvodnjom električne energije i smanjenjem troškova. Ova velika investicija će povećati proizvodni kapacitet za 14-17 MWh po jedinici, bez dodatnih emisija i negativnog uticaja na životnu sredinu.

Modernizacija će produžiti vijek trajanja turbina za još 20 godina i produžiti vijek trajanja njihovih kapitalnih popravaka sa 5 na svakih 8-9 godina.

Ova investicija će nam omogućiti da držimo korak sa rastućom potražnjom za električnom energijom osiguravajući da naše elektrane postanu efikasnije i pouzdanije. Ovim projektom modernizacije uvodimo najnovija tehnološka dostignuća u inženjerstvu elektrana za povećanje njihove efikasnosti i produktivnosti, kao i implementaciju naprednih sistema upravljanja i nadzora.

Dalja modernizacija termoelektrana će imati značajan uticaj i na životnu sredinu. Paralelno sa ovim projektom, KEK će takođe investirati u nove tehnologije koje će nam omogućiti da smanjimo emisije i zavisnost od fosilnih goriva će se značajno smanjiti, čime će se smanjiti ugljični otisak.

Projekat modernizacije naših turbina značajno će povećati sigurnost rada proizvodnje električne energije. Naš fokus je da povećamo održivost, efikasnost i pouzdanost rada naših elektrana, a to će osigurati da će KEK zadovoljiti rastuću potražnju za električnom energijom uz minimiziranje uticaja na životnu sredinu.

Energetska korporacija Kosova je posvećena obezbeđivanju pouzdanog i pristupačnog izvora energije za zemlju i ova investicija je važan korak u tom pravcu.