Upozorava se na značajan pad cijene nafte na Kosovu

Predsjednik Udruženja naftnih radnika Kosova Fadil Berjani rekao je da će od marta cijena derivata značajno pojeftiniti. Prema Berjanijevim riječima, cena derivata na Kosovu je jeftinija u odnosu na zemlje u regionu.

Berjani je rekao da je poslijednja odluka Ministarstva trgovine, industrije, preduzeća i trgovine jednostrana, ali kaže da je poštuju.

On kaže da nisu pozvani da učestvuju u konsultacijama na dan kada je donijeta odluka o profitnoj marži.

„Što se tiče odluke Ministarstva trgovine, ovo je riješenje koje je donijeto bez našeg prisustva, gde je bilo obavezno da Udruženje naftnih radnika bude deo ove odluke da se donese. Kao udruženje i kao biznis u naftnom sektoru, odluka se poštuje i na vrijeme je ispoštovana. Ova odluka je malo drugačija od dvije prethodne odluke, ova je sa trgovinskim maržama ili profitnim maržama. Profitna marža za uvoznike je 2 centa, dok je za trgovce 12 centi. Ova margina nije dovoljna, ali se odluka poštuje na ćitavom Kosovu“, kaže on.

Oni koji su to zloupotrebili, ja ću da sudim, ali ja nemam informaciju da je neko zloupotrebio, ako Ministarstvo trgovine ima tu informaciju, trebalo bi da se bavi time. Ne sada za dve-tri kompanije ako su zloupotrebile 650 pumpi.

Berjani je rekao da je cijena derivata na Kosovu veoma niska. Trenutna cijena dizela je oko 1,35 centi po litru.

„Što se tiče cijene naftnih derivata, cijena je danas 1 evro i 35 centi po litru dizela, dok je benzin 1 evro i 32 centa. Mi smo najjeftiniji u regionu osim u Sjevernoj Makedoniji, tako da se naši građani snabdevaju po realnoj cijeni na tržištu. Prema informacijama koje imamo iz proizvodne organizacije “OPEK”, to je realnost i očekuje se da će mjesec mart i dalje imati najjeftiniju cijenu derivata. Tako da mislimo da se prema proizvodnoj organizaciji OPEK, koja je donijela odluku, kaže da će kraj marta biti stabilizacija tržišta u cijelom svjetu“, rekao je on.

Što se tiče zahtijeva opozicije da se privremeno ukine akciza na naftu, Berjani ih smatra nepravednim. Od toga se, kaže, puni državni budžet.

„Nisam jednom tražio ukidanje akciza, čak i kada su premijeri bili Tači, Isa Mustafa, Ramuš Haradinaj, sada Aljbin Kurti, nisam ni jednom tražio da se puni budžet Kosova, čak i mnoge političke stranke to rade. to je medijski spektakl političke stranke, da bi dobili političke poene koje traže ukidanjem akcize, znaju da akciza puni budžet i ne treba je tražiti. Nisam ni tražio i još ne tražimo“, kaže on, dok je pričao i o cijenama koje se donose u regionu.

„Danas je litar dizela u Albaniji 1 evro i 75 centi, benzin 1 evro i 78 centi, dakle za 40 centi smo jeftiniji od Albanije. Ima mnogo dodatnih poreza, mi to imamo pored akcize i PDV-a, imaju i putne takse i druge dodatne poreze“, kaže Berjani za EO.