Uskoro institucionalne odluke protiv Srpske Liste

U intervjuu za RTK, predsjednica, Vjosa Osmani, je po prvi put govorila nakon terorističkog napada u Banjskoj, gdje je kao rezultat napada ubijen policajac i trojica terorista.

Očekuje se da će ovaj događaj uticati na proces dijaloga, s obzirom na to da je Osmani predložila nastavak dijaloga sa SAD-om.

U međuvremenu, poslije saznanja da je potpredjsednik Srpske liste, Milan Radoičić, bio vođa terorističke grupe, Osmani je najavila da će uskoro biti donete institucionalne odluke protiv Srpske liste.

Predsjednica Osmani je istakla da je nakon terorističkog akta u Banjskoj, gdje je herojski poginuo vodnik Afrim Bunjaku, nesumnjivo jasno da ga je režirao i organizovao Beograd, sa namjerom da destabilizuje Kosovo i čitav region.

„Prošlo je dosta vrijemena otkako sam na Kosovu i van njega govorila o opasnosti koju predstavljaju ove grupe, koje već dugo obučava srpska vojska. Uglavnom se radi o strukturama paravojne prirode, koje su teško naoružane vojnim sredstvima, spremne za borbu u vojnom stilu i već duže vrijeme ilegalno dovoze oružje na Sjever Kosova, što je kulminiralo napadom od prije nekoliko dana, što je, u obimu koji je planiran, svojim profesionalizmom i pripremom spriječila Kosovska policija“, naglasila je Osmani, izrazivši duboku zahvalnost za izuzetan rad Kosovske policije na zaštiti suvereniteta, zaštiti dostojanstva naše države, ali prije svega na zaštiti svakog građanina Kosova bez obzira na etničku pripadnost od ovih kriminalnih i terorističkih grupa.

Prema njenim riječima, važno je da sve bezbijednosne institucije i javne institucije neumorno rade na spriječavanju ovakvih napada u budućnosti.

„Imperativ je da imamo i stalnu koordinaciju sa našim saveznicima koji su takođe garanti mira i bezbijednosti na Kosovu i šire, dodala je Osmani u intervjuu za RTK.

„To znači da u ovoj teškoj situaciji u kojoj se nalazimo moramo da imamo maksimalno jedinstvo unutar naše zemlje, bez obzira na politička oprijedeljenja i sl., da svi moramo biti jedinstveni u zajedničkim dijelovanjem da se suprotstavimo ovakvim postupcima Srbije, jer ovako samo podržavamo bezbijednosne institucije koje zapravo snose najveći teret zaštite našeg suvereniteta i zaslužuju da mi kao politika govorimo jednim glasom u odbrani Kosova“, zaključila je. predsjednica Vjosa Osmani.