Visoki američki zvaničnici Eskobar i Šole danas počinju posjetu Kosovu

Savjetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole počeće u ponedeljak dvodnevnu posjetu Kosovu.

Očekuje se da će sa njim biti i izaslanik Sjedinjenih Država za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Osim na Kosovu, Šole će od 11. do 17. decembra boraviti i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Belgiji, saopšteno je iz SAD-a.

Iz Stejt department navode da će Šole od 12. do 13. decembra boraviti u Prištini gdije će održati sastanke sa zvaničnicima kosovske vlade i drugim političkim predstavnicima.

„Razgovaraće se o nastavku saradnje po nizu pitanja, uključujući napore SAD da unaprijede integraciju Kosova u evropske i evroatlantske strukture“, saopšteno je.

Jedna od tema biće dijalog uz posredovanje EU za, navode iz Stejt departmenta, „postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, usredsređenog na uzajamno priznanje“.

Šole 13. decembra putuje u Beograd.

On će sa rukovodstvom Vlade Srbije razgovarati o energetskoj bezbijednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka cilju Srbije – članstvu u EU“.

„On će takođe razgovarati o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i bezbijednosti i njenom kontinuiranom angažovanju u dijalogu uz posredovanje EU kako bi se postigla sveobuhvatna normalizacija odnosa sa Kosovom“, naglašavaju iz Stejt Departmenta.

Šole će 14. decembra otputovati u Sarajevo gdije će se sastati sa predstavnicima institucija u ovoj zemlji. Potom odlazi u Skoplje, gdije ga očekuju sastanci i sa predstavnicima vlasti ove zemlje.

Za 15. decembar planirana je posjeta ovog američkog zvaničnika Podgoricu i Zagreb.

On će 16. i 17. decembra boraviti u Briselu gdije  su planirani sastanci sa evropskim partnerima i saveznicima.

Najavljeni su razgovori o globalnim pitanjima koji uključuju kontinuiranu podršku Ukrajini putu pridruživanja EU i evropskoj integraciji zemalja Zapadnog Balkana, energetskoj bezbijednosti i dijalogu između Beograda i Prištine.

Inače, očekuje se da će se ova njihova posjeta desiti u vrijeme pojačanih tenzija na sjeveru zemlje.

Od juče popodne (nedelja) put prema Jarinju, u selu Rudare, i put prema Bernjaku, kamionima i autobusima su blokirani.

Ovakva reakcija kosovskih Srba uslijedila je nakon hapšenja Dejana Pantića od strane kosovske policije.