Vlada Crne Gore će u UN glasati za Rezoluciju o Srebrenici

Crna Gora će na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasati za rezoluciju kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, izjavio je u četvrtak crnogorski premijer Milojko Spajić, izazvavši reakciju prosrpskih i proruskih stranaka. , koji su deo njegove vladine koalicije.

„Glasaćemo za ovo i za sve rezolucije koje osuđuju genocid. Mi smo sto odsto saglasni sa spoljnom politikom Evropske unije“, rekao je premijer Spajić tokom rasprave u crnogorskom parlamentu.

On je rekao da će Crna Gora podnijeti dva amandmana na rezoluciju u kojima se navodi da je krivica za genocid individualna i da se ne može pripisivati bilo kojoj etničkoj ili vjerskoj grupi ili zajednici.

Prema njegovim riječima, drugi amandman se odnosi na nepovrijedivost Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini 1992-1995.

Premijer Spajić je rekao da su “amandmani odlični jer pokazuju prave namjere svih”, ističući podršku međunarodnih partnera Crne Gore amandmanima njegove vlade.

Poslijednjih dana bilo je mnogo reakcija nevladinih organizacija, analitičara i opozicionih političkih partija, nakon što je vlada upozorila da će amandmane podneti uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država, što je demantovao američki Stejt department. .

Komentarišući tvrdnje o posredovanju u podnošenju amandmana, specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da Crnoj Gori nije potreban posrednik da bi se njen glas čuo u UN.

„Videli smo nacrt amandmana koje su oni predložili, ali oni rade direktno sa predlagačima Rezolucije i to je pravi put“, rekao je gospodin Eskobar.

U tekstu Rezolucije koju su prvobitno predložile Njemačka i Ruanda, između ostalog, osuđuje se svaki pokušaj negiranja genocida u Srebrenici i uzdizanja ličnosti osuđenih za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. Takođe se ističe važnost okončanja procesa pronalaženja i identifikacije žrtava genocida u Srebrenici i nastavka napora da se počinioci ovog zločina privedu pravdi prenosi glas Amerike.