Vlada i poslanici odbili zahtijev za povlačenje štednje iz Trusta, organizatori upozoravaju na proteste

Organizatori inicijative “Za povlačenje 30 odsto fonda” upozorili su da će od slijedeće nedelje protestovati u korist povlačenja štednje iz Fonda PIO.

Ovo je saopštio pokretač ove inicijative Visar Dilji, nakon odbijanja Vlade i poslanika Skupštine Kosova.

„Danas,  sa početkom od 10 sati, zajedno sa aktivistima grupe „Po povlačenje 30% poverenja“ ponovo ćemo se aktivirati i najaviti slijedeći protest za narednu nedelju! Vlada i poslanici nisu ozbiljno shvatili naš zahtijev i potpise, pa je protest ostao kao jedino riješenje, da se naš zahtijev za povlačenje štednje stavi kao prioritet“, navodi se u reakciji.

Podsjećamo da je Skupština u maju-junu rekla ne istupanju iz Trusta. Odmah je pokrenuta peticija. Peticija sa 21.000 potpisa predata je Skupštini 15. jula.

U 2020. godini, nakon ekonomske krize izazvane pandemijom COVID-19, Skupština Kosova je usvojila Zakon o ekonomskom oporavku, koji je građanima omogućio da povuku 10 odsto obezbeđenog iznosa iz penzione štednje, tokom rada.

Proces povlačenja ovog procenta iz Trusta započeo je krajem decembra 2020. i trajao je do početka aprila 2021. Prema podacima Fonda penzijske štednje, tada je povučeno preko 198 miliona evra od 427 hiljada 371 uplatnika.