Vlada Kosova čestitala Dan Goranaca

Danas je dan goranske zajednice, svim gorancima na Kosovu šaljemo najlepše želje.

Podržali smo zajednicu kroz stipendije mladim ljudima za stažiranje unutar centralnih institucija, kao i kroz grantove Kancelarije za pitanja zajednica u okviru Kancelarije premijera.

Ove godine ćemo nastaviti sa grantovima, kroz fond rezervisan za goransku zajednicu, sa posebnim fokusom ka podršci zapošljavanju, kulturnim aktivnostima i medijima.

Pripadnici ove zajednice će imati priliku da dobiju stipendije koje nudi Kancelarija za pitanja zajednica u okviru Kancelarije premijera, predvidjene za studente nevećinskih zajednica na Balkanističkom programu Univerziteta u Prištini, gde već postoji velika zastupljenost goranaca.

Zajednica takođe ima koristi od sredstava dodeljenih preko Ministarstva za zajednice i povratak u vidu stambenog zbrinjavanja, a i od 3 miliona evra dodatnog fonda koji smo najavili prošlog meseca, za nevećinske zajednice.

Verujemo da je ova vrsta podrške od suštinskog značaja za očuvanje i promociju goranske kulture kao jedne od nevećinskih zajednica prepoznatim Ustavom Republike Kosova. U tom smislu, pozdravljamo i podržavamo sve napore, a i kanimo napraviti više, da bi radili zajedno zbog naše republike, za Republiku Kosova.