Vlada Kosova ukinula stikere za srpske registarske tablice

Vlada Kosova odlučila je večeras da ukine režim postavljanja stikera na srpskim registarskim tablicama i to četiri dana nakon što je stupila na snagu ista takva odluka Vlade Srbije za RKS oznake.

Odluka je donijeta na sjednici kosovske vlade koja je održana u elektronskom formatu.

„Uklanjanje ovog režima jeste akt dobrih komšijskih odnosa i dolazi nakon potpunog priznanja tablica Republike Kosovo od strane Srbije“, naveli su iz vlade Kosova.

Preciziraju da odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu.

Večerašnjoj odluci kosovske vlade za srpske tablice prethodilo je donošenje iste takve odluke od strane Vlade Srbije, ali za automobile sa RKS registarskim oznakama.

Da je Vlada Srbije donijela odluku kojom omogućava kretanje vozilima sa RKS tablicama, javnost je istog dana kada je i donijeta – 25. decembra, na konferenciji za štampu obavjestio direktor Kancelarije za Kososvo, Petar Petković, bez preciziranja da to zapravo znači da Srbija ukida stikere za RKS oznake, kako se potom ispostavilo, ali uz navođenje da to ne znači da je Srbija priznala Kosovo.

Ova odluka je stupila na snagu 1. januara, te je nova godina na prelazima između teritorije Kosova i Srbije osvanula uz novo odricanje odgovornosti Srbije od nezavisnosti Kosova, ali i bez stikera za automobile sa oznakama Republika Kosovo, koji su se uputili ka Srbiji.

Evropska unija je neposredno nakon donošnja odluke Vlade Srbije zatražila od Vlade Kosova da povuče isti potez, odnosno omogući nesmetano kretanje vozilima sa srpskim tablicama – bez stikera.

Premijer Kosova, Ajbin Kurti, koji od dolaska na vlast govori o reciprocitetu je, međutim, u prvoj reakciji kazao da će sačekati da vidi da li Srbija primjenjuje svoju odluku.

Juče je slično kazao i njegov zamjenik, Besnik Bisljimi, konkretizujući sopstvenu obavezu kroz dva uslova: da Srbija primjenjuje svoju odluku, ali i da istu javno objavi, ili im dostavi napismeno.

„Onog trenutka kada naše vlasti budu izvjestile da Srbija u potpunosti sprovodi ovu odluku, i kada budem video da je odluka negdije objavljena ili odštampana, onda će i Kosovo da postupi prema toj odluci i odluči isto, a to znači da će stikeri postati prošlost“, kazao je Bisljimi u ovonedeljnom intervjuu za Radio Goraždevac.

Ipak, iako je prošlo 10 dana od kada je zvanični Beograd donijeo odluku o stikerima – ona nije zvanično objavljena na sajtu Vlade Srbije.

KoSSev portal je, međutim, imao uvid u ovaj dokument, koji je kasno sinoć objavljen i na društvenim mrežama.

Sinoć su takođe stigli i nezvanični navodi da bi Priština već danas mogla da ukine stikere za srpske tablice, što je večeras i učinjeno.