Vlada olakšava procedure za licenciranje ljekara koji žive van Kosova

Ljekari koji žive van Kosova od sada će imati petogodišnje dozvole za rad ovdije, a ne prijevremene kao do sada.

Ovo, dok neće biti administrativne takse za priznavanje njihovog obrazovanja.

To je omogućeno Uputstvom za angažovanje stranih stručnjaka, koje je u petak odobreno uz zakonske izmene koje su uvedene pojednostavljenjem ovih procedura.

Iako smatra da je kasno, ovu vijest je pozdravio kardiolog Fahri Beka, koji radi u Njemačkoj, koji je obavijestio da je uključen u zahtijev za uklanjanje barijera za ljekare koji žive u egzilu.

A, ljekaru iz Preševske doline Fatmitu Arifiju, koji karijeru i život ostvaruje na Kosovu, prijevremeno licenciranje po prethodnom uputstvu donijela je novčana kazna Zdravstvene inspekcije.

To je zbog činjenice da je mjesec dana prije isteka radne dozvole Anis podnela zahtijev za ponovno izdavanje dozvole, a za to vreme je kažnjena od strane Zdravstvene inspekcije zbog isteka roka.

Kao rezultat birokratskih procedura, internista Arifi kaže da su mnoge njegove kolege napustile Kosovo.

Kardiolog Beća obavještava da će novo uputstvo olakšati i pristup ljekarima iz dijaspore, koji priznaje da većina njih dolazi u privatni sektor zbog uslova i okruženja, ali da su, prema njegovim riječima, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvjete i kulture treba da izradi politike na način da se ovaj pristup izgradi i za javni sektor.