Vlada preporučuje KEK-u da iskoristi 7 miliona evra subvencije za struju

Energetska korporacija Kosova (KEK) saopštila je u četvrtak da je prihvatila neke preporuke Tehničkog komiteta za energetiku za obezbijeđivanje električne energije.

Kako se navodi u saopštenju, glavna preporuka je da KEK iskoristi preostala sredstva (oko 7 miliona evra) iz subvencije Vlade Kosova za uvoz električne energije za pokrivanje lokalne potražnje, odnosno u cilju nesmetanog snabdevanja. i otklanjanje odstupanja.

„Trenutno, KEK intenzivno radi sa Ministarstvom ekonomije na finalizaciji sporazuma za sprovođenje preporuka Tehničke komisije za energetiku“, navodi se u saopštenju za javnost.


Kosovska energetska korporacija (KEK) saopštava široj javnosti da je KEK-u delegiran dodatni zadatak za snabdevanje električnom energijom uprkos činjenici da ova odgovornost pripada javnom snabdevaču.

S tim u vezi, KEK je danas prihvatio neke preporuke od Tehničke komisije za energetiku. Glavna preporuka je da KEK iskoristi preostala sredstva (oko 7 miliona evra) od subvencija Vlade Kosova za uvoz električne energije za pokrivanje lokalne potražnje, odnosno u cilju nesmetanog snabdevanja i otklanjanja odstupanja.

Trenutno, KEK intenzivno radi sa Ministarstvom ekonomije na finalizaciji sporazuma za sprovođenje preporuka Tehničke komisije za energetiku.

Pored toga, u vreme kada raste potrošnja u našoj zemlji, KEK nastavlja da dobija određenu količinu električne energije od Albanske elektroenergetske korporacije (KESH). Ovaj iznos se uzima iz depozita koji je KEK napravio nekoliko mjeseci u KESH i nastavlja da deponuje kad god KEK ima viškove. Sve to u cilju snabdevanja krajnjih potrošača i izbijegavanja smanjenja.

U ovom pravcu, KEK je do sada deponovao preko 120.000 MVh, dok smo u poslednja 4 dana dobili oko 3.500 MVh od KESH-a prenosi Telegraf.